nl / en

Welke boekhouding voeren?

De boekhoudverplichtingen van vzw’s zijn afhankelijk van hoe groot de vzw is (aantal werknemers, omzet, balanstotaal, …).

De verplichtingen verschillen voor zogenaamde micro-vzw’s, kleine vzw’s of andere vzw’s. Binnenkort lees je hier meer over deze opdeling tussen deze soorten vzw’s.

Vereenvoudigde boekhouding

De meeste vzw’s in onze sector zijn micro-vzw’s of kleine vzw’s die met een vereenvoudigd boekhoudschema mogen werken.

Dit is een eenvoudige kasboekhouding, waarbij je oplijst:

  • welke uitgaven er uit gaan (kosten)
  • welke inkomsten binnen komen (opbrengsten)

Download dit handige vereenvoudigd model voor boekhouding. Hiermee kan je makkelijk je boekhouding bijhouden, en je jaarrekening opmaken.

Verplicht: jaarrekening neerleggen

Ook als micro- of kleine vzw moet je binnen de 6 maanden na afsluiting van je boekjaar (dus meestal ten laatste in juni) de jaarrekening opmaken. Hiervoor kan je het model gebruiken dat je vindt bij ‘boekhouding’ hierboven.

Je laat de jaarrekening goedkeuren door de Algemene Vergadering.

Dan moet je de jaarrekening neerleggen op de Griffie van de Ondernemingsrechtbank. Dit is gratis en wettelijk verplicht!

Grote vzw’s of vzw’s die aan dubbele boekhouding doen, moeten hun jaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank.

Hoe (lang) bijhouden?

Zorg voor elke inkomst en uitgave voor een origineel bewijsstuk (vb. bonnetje, ticketje, contract, factuur,  KVR verklaring op eer…) , en houd alles goed bij. Dit kan op papier of digitaal.

Je houdt de boekhouding van je vzw minstens 7 jaar bij. Als je de boekhouding digitaal bij houdt, zorg je dat de drager minstens 7 jaar ook toegankelijk blijft.

Meer info of advies nodig?

Contacteer Danspunt

 

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback