nl / en

Die schade kan zowel lichamelijk zijn (je laat een decorstuk op iemands teen vallen) of materieel (het decorstuk dat je van iemand leende is kapot).

Als iemand vanuit je vzw schade toebrengt aan een derde, dan wordt deze ‚Äėfout‚Äô automatisch beschouwd als een fout van de vzw zelf. Je organisatie is dan ook ‚Äúaansprakelijk‚ÄĚ voor de schade, kosten ‚Ķ die dit met zich meebrengt.

Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid dekt de schade(vergoeding) die je moet betalen als iemand namens je vereniging schade heeft berokkend aan een derde.

Als non-profitorganisatie ben je minimaal verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor je vrijwilligers. Maar er zijn ook polissen die breder gaan dan enkel de beperkte ‚Äúvrijwilligersverzekering‚ÄĚ.

Als je een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluit, let je best op volgende zaken:

  • Zijn alle activiteiten van mijn organisatie gedekt, vb. naast mijn danslessen ook de jaarlijkse barbecue of uitstap? En ook de evenementen die ik organiseer?
  • Wie is gedekt? De vereniging, leden, bestuursleden, vrijwilligers, mensen die via KVR actief zijn ‚Ķ
  • Dekt de verzekering zowel materi√ęle als lichamelijke schade?

Ook individuen kunnen een soort van burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, de zogenaamde familiale verzekering.

Gewoonlijk dekken burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeringen voor verenigingen enkel mensen die in ondergeschikt belang zijn van de vereniging, zoals vrijwilligers, deelnemers en leden. Zelfstandigen vallen hier meestal niet onder en moeten dan ook zelf voor hun verzekering B.A. zorgen.

Baat je organisatie een zaal of kantine uit, dan kan je een extra verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Uitbater afsluiten. Deze dekt de schade die mensen kunnen oplopen door fouten aan je infrastructuur, bijvoorbeeld als iemand struikelt over een losgekomen tegel.

Meer info of advies nodig?

Contacteer Danspunt

Wat leeft en beweegt er in de danswereld? Je leest het allemaal in DANST, ons driemaandelijkse tijdschrift.      

neem een abonnement

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback