nl / en

In principe mag je als gebruiker geen muziek op nieuwe dragers verspreiden zonder dat je daar toelating voor hebt. Als je een filmpje maakt van een dansles of dansoptreden op auteursrechtelijk beschermde muziek mag je dat dus niet online zetten zonder toestemming.

Websites zoals YouTube, Facebook en Instagram hebben al automatische filters die detecteren of er bestaande muziek onder je filmpje zit. Ze kunnen die muziek ook blokkeren, zelfs al staat je filmpje in een gesloten Facebookgroepje.

Dit automatische systeem kan je om de tuin proberen leiden door de muziek wat te bewerken, maar eigenlijk respecteer je beter gewoon de regelgeving. Zonder toelating van de auteur, zet je geen muziek online.

Wil je toch een filmpje posten met muziek?

Wil je een trailer of aftermovie van een evenement online delen, dan kan je gebruik maken van rechtenvrije muziek, bijvoorbeeld muziek van auteurs die al meer dan 70 jaar overleden zijn of muziek die gratis ter beschikking wordt gesteld via de Creative Commons Licensie.

Je vindt deze muziek onder meer op Netlabels, Electrobel, Jamendo, Audiojungle, Incompetech, Newgrounds, Premiumbeat, The Music Case … Ook YouTube heeft een bibliotheek met rechtenvrije muziek voor onder je filmpje.

In dit artikel van Breedbeeld lees je meer over de Creative Commons.

Meer info of advies nodig?

Contacteer Danspunt

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback