nl / en

Ook op foto’s die je gewoon van internet plukt, kunnen auteursrechten rusten. Er bestaan online scanners die deze beschermde foto’s opsporen. Als ze het beeld op jouw website vinden, zullen ze jou de rekening sturen.

Op deze manieren kan je zorgen dat je niet in de problemen komt:

  • Maak zelf een beeld.
  • Vraag een fotograaf of vormgever om iets voor jou te maken, en spreek duidelijk af dat jij het beeld mag gebruiken op social media, drukwerk, … (dat de maker zijn of haar vermogensrechten overdraagt).
  • Zoek een gratis of betalend beeld in een beeldbank (zoals Shutterstock, iStock, Bigstock of Unsplash).
  • Wil je echt graag een bestaand beeld gebruiken? Zoek op wie de fotograaf of kunstenaar is en probeer de rechten op het beeld aan te kopen.

Bij foto’s komen ook portretrechten in het spel. Gebruik op sociale media, op je website of in je drukwerk geen gerichte foto’s van mensen die hier geen expliciete toestemming voor gegeven hebben. Bij foto’s van kinderen is de toestemming van een ouder nodig. Lees meer over privacywetgeving en portretrechten.

Meer info of advies nodig?

Contacteer Danspunt

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback