nl / en
nieuwsoverzicht

Nieuw verenigingswerk voorlopig enkel voor sportsector

11 januari 2021

Er is een opvolger voor het vernietigde statuut van het ‘verenigingswerk’. Het vernieuwde statuut geldt op dit moment enkel voor de sportsector.

Eerder dit jaar berichtten we al dat er vanaf 2021 een einde zou komen aan het systeem van verenigingswerk, en dat er een nieuwe regeling in de maak was.

Voorlopig (?) geen verenigingswerk meer in de cultuursector

Sinds 1 januari 2021 kunnen culturele verenigingen geen beroep meer doen op het statuut van verenigingswerk.

Ook diensten van burger aan burger onder de bijkluswet, zoals privé-dansles, zijn niet meer toegelaten.

Nieuw verenigingswerk voor de sportsector

Eind december 2020 werd een nieuw wetsvoorstel aangenomen waarin een vernieuwd statuut van de verenigingswerker uitgewerkt is voor de sportsector vanaf 1 januari 2021.

Hierbij komen ook enkele nieuwe regels. Zo is het verenigingswerk niet langer belastingsvrij. Er moet immers een solidariteitsbijdrage van 10% op het verenigingswerk betaald worden. Het verenigingswerk wordt beperkt tot maximaal 50 uur per maand en er gelden nieuwe regels rond rusttijden en de beëindiging van de overeenkomst.

Ben je aangesloten bij een sportfederatie en wil je meer weten over de nieuwe regels? Informeer je bij je federatie of bij Dynamo project.

Komt er ook een nieuwe regeling voor culturele organisaties en amateurkunsten?

De regels rond het nieuwe verenigingswerk gelden op dit moment enkel voor de sportsector, dus niet voor culturele organisaties of amateurkunstenorganisaties.

Danspunt en de gehele amateurkunstensector gaan niet akkoord met de huidige regeling. Via onze belangenbehartiger De Federatie zijn we hierover in gesprek met de bevoegde minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke.

Danspunt volgt dit voor je op en informeert je van zodra er nieuws is.

Dynamo Project geeft op 19 januari 2020 om 20u een webinar over het nieuwe verenigingswerk voor de sport. Meer info & inschrijven.

Bekijk de pagina’s over vergoeden en betaald worden.

Meer vragen? Contacteer ons.

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats