nl / en
nieuwsoverzicht

Einde aan verenigingswerk in huidige vorm

15 december 2020

Met het einde van 2020 komt ook een einde aan het systeem van verenigingswerk zoals we het tot nu toe kenden.

Eerder dit jaar berichtten we al dat de wet op onbelast bijverdienen of de zogenaamde ‘bijkluswet’ is vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Hiermee komt ook een einde aan het systeem van verenigingswerk

Het verenigingswerk, dat pas sinds 2018 bestond, was een veelgebruikte vergoedingsvorm in de danssector. Het liet bepaalde groepen mensen toe om onbelast iets bij te verdienen voor bepaalde taken in het verenigingsleven, de amateurkunstensector of de sportsector.

Wat betekent dit concreet?

Vanaf 1 januari 2021 kan je geen medewerkers meer belastingvrij betalen met het systeem van verenigingswerk.

Let op, het verenigingswerk is niet te verwarren met vrijwilligerswerk. Verenigingen kunnen wél nog steeds beroep doen op vrijwilligers en de belastingsvrije forfaitaire vrijwilligersvergoeding.

Komt er een ander systeem in de plaats?

Het systeem van verenigingswerk kwam tegemoet aan een reële nood. Samen met collega’s uit de amateurkunstensector, de (socio-)culturele sector en de sportsector pleitten we er dit jaar bij de bevoegde ministers voor om een degelijke opvolger voor het verenigingswerk te ontwikkelen.

Federaal minister Frank Vandenbroucke heeft hier oren naar, maar een concrete oplossing op lange termijn is er op dit moment nog niet.

Omdat 2021 snel nadert, pleit de minister voor een reeks tijdelijke overgangsmaatregelen. Er ligt op dit moment een overgangsmaatregel voor de sportsector op tafel. Of deze ook voor de amateurkunstensector zal gelden, moet de komende dagen en  weken duidelijk worden.

Danspunt volgt dit voor je op en informeert je van zodra er nieuws is.

Hoe kan ik mijn medewerkers dan nog betalen?

Nog voor 2021 moet duidelijk worden of er een (tijdelijke) overgangsmaatregel komt, hoe die eruit zal zien en voor welke sectoren die zal gelden.

In afwachting van een opvolger van het verenigingswerk of een overgangsmaatregel, kan je een kijkje nemen bij de andere bestaande vergoedingsvormen om je medewerkers te betalen.

Lees meer

Bijgeschaafde bijkluswet op agenda kamercommissie (Trends, 15/12/2020)

Minister Vandenbroucke zoekt een oplossing voor het verenigingswerk (De Federatie, 30/11/2020)

Het verenigingswerk, een nieuw statuut in de maak? (De Federatie, 21/09/2020)

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats