nl / en
nieuwsoverzicht

De Vlaamse corona-compensatiepremie

28 april 2020

Laatste update:dinsdag 28 april 2020, 15u00

Zelfstandigen, verenigingen en vennootschappen die sterk omzetverlies hebben door de coronamaatregelen, kunnen aanspraak maken op de compensatiepremie.

Deze premie kan verlichting brengen voor wie uit de boot valt voor de hinderpremie. De compensatiepremie en hinderpremie zijn dan ook niet combineerbaar.

Alle informatie over de compensatiepremie vind je op de website van VLAIO.

Wie komt in aanmerking?

Ondernemingen

 1. Zelfstandigen in hoofdberoep.
 2. Zelfstandigen in bijberoep met netto belastbaar inkomen hoger dan 13.993,78 euro (in 2019).
 3. Zelfstandigen in bijberoep met netto belastbaar inkomen tussen tussen 6.996,89 en 13.993,78 euro (in 2019), behalve wie die naast het bijberoep ook 4/5e of meer werkte als loontrekkende (werknemer).
 4. Vennootschappen met minstens 1 minstens één voltijdsequivalent (VTE) werkende vennoot of werknemer in dienst.
 5. Verenigingen (vb. vzw’s) met economische activiteit* met minstens één voltijdsequivalent (VTE) werknemer in dienst.

* Van zodra er “goederen en diensten op de markt worden aangeboden”, is er sprake van economische activiteit in je vzw. Check dit met je boekhouder indien je twijfelt.

Met exploitatiezetel in het Vlaams gewest

Je kan dit controleren in het KBO. Geef je ondernemingsnummer in en bekijk of je vestigingseenheid (niet je zetel!) in Vlaanderen gelegen is.

Brusselse ondernemingen komen niet in aanmerking. Voor het Brussels gewest gelden andere steunmaatregelen.

Je bevindt je in één van volgende situaties:

 • Je onderneming moet niet verplicht sluiten, maar ondergaat sterke beperkingen door de coronamaatregelen, of
 • Je bent zelfstandige in bijberoep en moest wél verplicht sluiten, maar kwam niet in aanmerking voor de hinderpremie, of
 • Je hoofdactiviteit staat op een specifieke lijst met activiteiten (oa leveranciers uit de evenementsector – dansscholen staan hier niet op).

Wat moet je aantonen?

Om in aanmerking te komen, moet je onderneming een omzetdaling van minstens 60% hebben als rechtstreeks gevolg van de coronacrisis.

Hiervoor vergelijk je je omzet in de periode van 14 maart tot en met 30 april 2020 met de omzet in dezelfde periode in 2019.

Bij de aanvraag moet je de omzetsdaling nog niet kunnen bewijzen. Controles zullen achteraf gebeuren. Je houdt dus best goed alle bewijsstukken bij.

Bij de aanvraag zal je wél moeten motiveren op welke manier je omzetsdaling een direct of indirect gevolg is van de coronamaatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad. Je komt niet in aanmerking als je omzetsdaling niet te wijten is aan het coronavirus.

Je neemt bij je aanvraag best een frase uit de federale FAQ van www.info-coronavirus.be en leg uit hoe dit je heeft gehinderd in je normale werking. De opgelegde maatregelen moeten de oorzaak zijn van je omzetdaling.

Ben je een zelfstandige in bijberoep (hierboven onder nummer 3), én moet je verplicht sluiten door de coronamaatregelen, dan moet je de omzetsdaling niet bewijzen.

Welk bedrag?

De compensatiepremie bedraagt 3.000 euro. Als je meerdere exploitatiezetels hebt, elk met een voltijds personeelslid, kan je meerdere premies krijgen (maximum 5).

Voor de groep zelfstandigen in bijberoep (hierboven omschreven onder nummer 3), bedraagt de premie 1500 euro.

De compensatiepremie is een éénmalige forfaitaire premie.

Deadline

Je aanvraag moet uiterlijk op 30 juni 2020 ingediend worden.

Hoe aanvragen?

Aanvragen kan online via de website van VLAIO.

Belangrijk: er wordt gewerkt met een veilige verbinding met authenticatie. Daarom moet je volgende gegevens bij de hand hebben:

 • e-id en e-id-pincode OF de app itsme
 • Rekeningnummer van je onderneming
 • Ondernemingsnummer en vestigingsnummer (dat vind je in het KBO)
 • Je rechtsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak, BV, NV, ….)
 • Je website

Meer informatie?

Alle info en aanvraagprocedure vind je op de website van VLAIO.

Bekijk ook de pagina rond de hinderpremie of ons overzicht van steunmaatregelen voor medewerkers, organisaties en zelfstandigen.

Alle coronanieuws vind je op onze nieuwspagina.

Je kan steeds bij Danspunt terecht. Contacteer ons.

Cultuurloket opent een “coronalijn” voor corona-gerelateerde juridische of zakelijke vragen.
Van maandag tot vrijdag van 10u tot 18u.
Op 02 534 18 24.

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback