nl / en

Wist je dat… volksdansen een vorm van immaterieel erfgoed is? Onder immaterieel erfgoed verstaan we de levende praktijken, gebruiken en technieken van vandaag met wortels in het verleden en die we willen doorgeven aan de toekomst, zoals dans.

 

Musea zijn de bewaarders van materieel erfgoed bij uitstek, al groeit de aandacht voor immaterieel erfgoed de laatste jaren in hun collectievorming en publiekswerking. De vraag rijst hoe zij niet enkel belangrijke objecten uit het verleden kunnen bewaren, maar ook de danspraktijken zelf een levendige toekomst kunnen bieden. Hoe zou de aanwezigheid van volksdansen in een museum er kunnen uitzien? 

Kinderen in volksdanskledij

CEMPER, Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed, nodigt dansers en museummedewerkers van over Vlaanderen uit om het gesprek aan te gaan over mogelijke samenwerkingen. Kom als danser mee nadenken en ga in gesprek met museummedewerkers van over Vlaanderen, onder andere van het Hof van Busleyden, Huis van Alijn en ErfgoedLab van Antwerpen.  

 

CEMPER en Danspunt organiseren deze workshop in het kader van het Creative Europe project ‘Dance as ICH’. Onder leiding van het Noors centrum voor volksmuziek en –dans, en samen met partners uit Slovenië, Roemenië, Hongarije en Griekenland gaan we op zoek naar manieren om dans op een participatieve manier in musea binnen te brengen. 

 Keer terug naar het programma

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback