nl / en

In de voormiddag kan je deelnemen aan workshops en interactieve sessies. Je kan kiezen tussen 3 thema’s: Erfgoeddag, geschiedenis van de (volks)dans of muziek. In de namiddag trekken we onze dansschoenen aan voor een creatieve danssessie. In tegenstelling tot vorige jaren is het de bedoeling om ook voor de namiddagsessie op voorhand al jouw keuze door te geven.

Uiteraard organiseren we Rendez-Vous volledig coronaproof. Heb je vragen over de maatregelen die we nemen? Aarzel niet om ons te contacteren via leen@danspunt.be.

Programma

9u30 – onthaal

10u –  welkom

10u30 – maak je keuze uit onze drie Rendez-Vous-sessies

1) Erfgoeddag

In 2021 vindt de 20ste editie van de Erfgoeddag plaats. Een jubileumeditie dus! En dat wordt gevierd met een feestweekend, op 24 en 25 april, helemaal in het teken van ‘De Nacht’. Een gedroomd thema om met je volksdansgroep aan deel te nemen! Laat je inspireren tijdens deze sessie en doe ideeën op voor samenwerkingen met lokale erfgoedorganisaties.

Deze sessie staat onder leiding van Tine Vanderzande, coördinator Erfgoeddag.

2) Muziek

Na een geslaagde muzieksessie op de vorige editie van Rendez-Vous, gaan we dit jaar samen met Toon Van Mierlo op zoek naar hoe we een volksdansmelodie kunnen ‘pimpen’. Aan de hand van een (of enkele) eenvoudige melodie(ën) bekijken we wat de mogelijkheden zijn om een melodie te arrangeren en begeleiden. Kom ontdekken, proeven en vooral zelf experimenteren!

Toon Van Mierlo is multi-instrumentalist (doedelzak, diatonisch accordeon, saxen,…) en speelt in de groepen Naragonia, Naragonia Quartet, Hot Griselda  en Novar. Hij is een muzikale duizendpoot en wordt vaak in binnen- en buitenland gevraagd voor workshops en samenspelsessies.

Belangrijke opmerking: het is een samenspelsessie. Alle muziekinstrumenten welkom (en vergeet de jouwe zeker niet mee te brengen)! Deze sessie loopt door in de namiddag.

3) De geschiedenis van de dans, een socioculturele kijk op (volks)dans door de eeuwen heen

Dansen is onlosmakelijk verbonden met het mens-zijn. Het typeert ons minstens evenveel als taal of muziek, het kruipt waar het niet gaan kan. Vincent Verhelst licht toe hoe (volks)dans evolueerde door de eeuwen heen, welke reizen het aflegde en waarom we dansen wat we dansen. Een boeiende sessie voor elke dansliefhebber!

Vincent kreeg volksdans en -muziek mee met de paplepel. Hij is danser, muzikant en geeft les bij Westelfolk. Bovenal is hij gepassioneerd door volksdans en -muziek en zit hij vaak met zijn neus in de boeken om bij te leren over hoe dans en muziek zich ontwikkelden door de eeuwen heen.

13u – samen eten, keuvelen en uitwisselen

14u30 – creatieve danssessies

De danssessies dit jaar staan – hoe kan het anders – in het teken van coronaproof dansen. We willen je met deze twee sessies tools aanreiken om met je dansgroep (toch) aan de slag te gaan.

1) Creatieve danssessie

Onder leiding van Annette Truijens-Thodé vertrek je vanuit het volksdansrepertoire om je eigen nieuwe (coronaproof) choreografie te maken. Nadien weet je hoe je start met de creatie van een dans en hoe je een aantrekkelijke choreografie maakt, met aandacht voor voldoende variatie. Je zal geïnspireerd huiswaarts keren!

Annette Truijens-Thodé is de voorzitter van deDansPunt., de tegenhanger van Danspunt in Brabant (Nederland). Ze heeft meer dan 30 jaar ervaring als dansdocente, choreograaf, organisator en volksdanser.

2) Coronaproof dansrepertoire: inspiratiesessie (volzet)

De opstart van het nieuwe schooljaar is op zijn minst een uitdaging te noemen. De zin om weer te dansen is zeer groot, maar de beperkingen vormen vaak een obstakel. Tijdens deze sessie staat uitwisseling van volksdansen (in de breedste zin van het woord) centraal. Je kan je eigen ervaringen, tips & tricks en ‘coronaproof’ dansen delen met de andere deelnemers. Leer van en inspireer elkaar!

We vragen om op voorhand ideeën en materiaal door te sturen. Zo kunnen we op maat van de groep werken. Heb je geen ervaring of materiaal om te delen? Geen probleem, aarzel niet om je in te schrijven! Na deze sessie wordt al het materiaal gebundeld  zodat je er zelf met je groep mee aan de slag kan gaan. Uiteraard zal er tijdens deze sessie ook gedanst worden.

Deze sessie staat onder leiding van Marie-Astrid Wuyts. Marie-Astrid is dansleider WereldDans bij DansJeMee.be en een gepassioneerde volksdanser met als specialisatie internationale en werelddans.

16u30 – toonmoment

17u – receptie

Praktisch

Zondag 25 oktober 2020
Van 10u (onthaal om 9u30) tot 17u

Danspunt, Dok Noord, Sint-Salvatorstraat 18a, 9000 Gent

15 euro
Reductie (voor studenten, 65+, werkzoekend, 66% invalide): 12 euro
Schrijf je in via deze link vóór donderdag 22 oktober

Drank en maaltijd aangeboden door Danspunt

Coronamaatregelen

 • Je bent heel erg welkom als je:
  • De laatste 7 dagen voorafgaand aan Rendez-Vous géén symptomen hebt gehad die op COVID-19 kunnen wijzen
  • Binnen de 14 dagen voorafgaand aan Rendez-Vous géén hoog risicocontact hebt gehad met een besmet persoon
  • Als je tot één van bovenstaande groepen behoort kan je enkel deelnemen wanneer je een doktersattest met toelating kan voorleggen
 • Draag een mondmasker wanneer dat nodig is (wordt verduidelijkt aan het onthaal).
 • Blijk je besmet te zijn met corona na deelname aan Rendez-Vous? Contacteer ons dan. Zo kunnen we het nodige doen in het kader van contact tracing.

Wat doet Danspunt?

 • We voorzien voor elke deelnemer een ‘dans danser danst’-mondmasker.
 • Bij het aanmelden wordt van elke deelnemer de temperatuur opgenomen.
 • We organiseren Rendez-Vous zo dat de sociale afstand van 1,5 meter overal kan worden gegarandeerd.
 • We zorgen voor ruime lokalen. De capaciteit wordt aangepast aan de ruimte.
 • We ventileren de ruimtes voor, tijdens en na elke activiteit
 • We voorzien looplijnen en een vlotte circulatie.
 • Er is ontsmettende handgel voorzien voor de deelnemers en risico-oppervlakken worden ontsmet.
 • Indien er gegeten of gedronken wordt, gebeurt dit via de geldende horecamaatregelen.
 • Gegevens worden bijgehouden voor contact tracing – in het geval van een besmetting worden ze ter beschikking gesteld van de contact tracers.

Heb je nog vragen over de coronamaatregelen?
Neem gerust contact op met Bram Braet.

Schrijf je in via deze link vóór donderdag 22 oktober

Rendez-Vous 2019

Bekijk hieronder de aftermovie van de vorige editie, die plaatsvond op zaterdag 7 december 2019 in Brussel.

 

Rendez-vous 2018

Rendez-vous 2018 © Erdem Yilmaz

Wat leeft en beweegt er in de danswereld? Je leest het allemaal in DANST, ons driemaandelijkse tijdschrift.      

neem een abonnement

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback