nl / en
nieuwsoverzicht

Versterk de culturele aanwezigheid op RIGHT(S) NOW!

06 mei 2019

Op zondag 12 mei, twee weken voor de verkiezingen, trekt een verbindende ‘Mars voor het klimaat en sociale rechten voor iedereen’ door Brussel: RIGHT(S) NOW, een initiatief van Hart boven Hard. Culturele spelers tonen mee hun zorg om een menswaardige toekomst, waarin ook ‘ieders recht op culturele ontplooiing’ (aldus Artikel 23 van de grondwet) gegarandeerd blijft. Ze dragen samen enkele gigantische artistieke objecten mee. Wees erbij en nodig ook je publiek uit.

RIGHT(S) NOW zou je dus ook de vierde Grote Parade van Hart boven Hard kunnen noemen. Samen met het Franstalige middenveldplatform TamTam en tientallen organisaties wil de burgerbeweging op 12 mei:

  • alle protest van de jongste maanden (voor klimaat, koopkracht, antiracisme, sociale rechtvaardigheid, pensioenen…) verbinden in één noodzakelijk appèl voor een integrale sociaal-ecologische transitie.
  • menswaardigheid en grondrechten op de verkiezingsagenda zetten: waar heeft elk mens minimaal recht op als we vandaag de keuzes maken voor de volgende 30 jaar, geruggesteund door Artikel 23 van de Belgische grondwet?
  • zes voorstellen uitdragen voor de volgende regering, als resultaat van een volksbevraging bij 15.000 Belgen.

Als cultuurveld kunnen we niet ontbreken. Graag tonen we ons solidair met de roep van de samenleving om de grote sociale en andere uitdagingen ten gronde aan te pakken. Tegelijk voegen we aan de Mars onze eigen symbolische kracht toe.

Dit is het plan: met cultuurprofessionals en -liefhebbers maken we op 12 mei een eigen ‘blok’ waarin we enkele grote artistieke objecten meedragen: elementen uit decors of andere extra large blikvangers kunnen de kracht van de verbeelding symboliseren, die breder en buiten de grenzen denkt, voorbij (politieke) kleingeestigheid of kortzichtigheid.

Er zijn alvast vier reuzen, geleend van Jetse Batelaan die mee zullen lopen.

Samen symboliseren ze de kracht van de verbeelding om breder en buiten de grenzen te denken, voorbij (politieke) kleingeestigheid of kortzichtigheid. We kunnen ze alleen maar collectief in beweging zetten. Helpende handen zijn welkom.

Heb je zelf ook zo’n object? Mail Barbara Van Lindt en Wouter Hillaert van Hart boven Hard of breng het gewoon mee. Afspraak op 12 mei om 13u op de Albert II-laan bij Brussel-Noord.

Ook op andere manieren kan je als cultuurorganisatie mee ondersteunen:

  • Laat jullie gelden met de hashtag #artistsfordignity, waarmee artiesten hun verkiezingsboodschap verspreiden (zie hier)
  • Deel het facebook-event van RIGHT(S) NOW of neem het op in je nieuwsbrief
  • Leg flyers bij je ticketbalie, ze worden ook verspreid via de Aeolus-brochurerekken
  • Steun de crowdfunding voor de Mars, de organisatoren hebben geen subsidies

Alle info en materiaal op de website van RIGHT(S) NOW of via Barbara Van Lindt en Wouter Hillaert.

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback