nl / en
nieuwsoverzicht

Corona update: cultuur naar code rood met nieuw protocol

24 oktober 2020

Vanaf 24 oktober geldt voor de cultuursector code rood, ook wel benoemd als fase 4 of niveau 4. Er is tevens een nieuw basisprotocol cultuur van kracht.

Bekijk het nieuwe basisprotocol cultuur.

Danspunt duikt in het protocol en werkt aan een update van de info op onze pagina met maatregelen en in de leidraad veilig dansen. Uitgebreide informatie volgt zo snel mogelijk.

We kunnen dansen in code rood

De cultuursector heeft er bij de minister hard voor gepleit de amateurkunsten niet stil te leggen in fase 4 of code rood. We zijn overtuigd van het belang van deze activiteiten voor de mentale en fysieke gezondheid van de samenleving.

We willen echter oproepen om verstandig te zijn en de activiteiten te organiseren met respect voor de maatregelen.

Kies doordacht, maak een grondige risico-analyse en gebruik zoals steeds je gezond verstand. Creëer een veilige situatie voor jezelf, je deelnemers en medewerkers.

De belangrijkste regels in code rood (fase 4)

Voor kinderen tot en met 12 jaar zijn er geen beperkingen.

Het maximaal aantal mensen in een ruimte wordt bepaald door de densiteitsregel. Voorzie 10m2 per persoon geldt voor elke activiteit. Niet enkel voor danslessen maar ook voor bijvoorbeeld vergaderingen.

De 1,5m afstand is ten allen tijde verplicht, behalve tussen mensen van hetzelfde gezin en het 1e nauwe contact dat mensen daarbuiten nog mogen hebben. Koppeldans kan dus nog, met je huisbubbel of vaste knuffelcontact.

Mondmaskers zijn ten allen tijde verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Enkel wanneer je aan het dansen bent (volgens de geldende afstandsregels) mag het mondmasker uit.

Meerdaagse activiteiten met overnachting zijn ten sterkste afgeraden.

Eten en drinken aanbieden en nuttigen is verboden tijdens activiteiten. Is het absoluut noodzakelijk om toch iets te drinken (of te eten), laat mensen dat dan zelf meebrengen (bvb een flesje water) en beperk de tijd dat het mondmasker afgezet moeten worden om dat water te drinken tot een absoluut minimum en doe dat dan ook altijd op minstens 1,5m afstand.

Deze richtlijnen blijven gelden

Zorg voor een risico-analyse, draaiboek, deelnemerslijst, corona-aanspreekpunt.

Doe zo veel mogelijk activiteiten buiten en besteed veel zorg aan de ventilatie van de ruimte bij binnenactiviteiten.

Besteed veel aandacht aan alle gekende hygiënemaatregelen, met vooral veel focus op goeie handhygiëne en niet delen van materiaal.

Zorg ervoor dat er geen punten zijn waar veel mensen tegelijk samenkomen (bvb in- en uitgangen, toiletten, lockers…). Spreid bijvoorbeeld aankomst- en vertrekuur bij ‘grotere’ activiteiten.

Strengere maatregelen zijn altijd mogelijk

De provincie, het gewest, de lokale overheid, je stad of gemeente kunnen nog steeds strengere regels opleggen.

Nieuwe leidraad op komst

Danspunt werkt aan een update van de info op onze pagina met maatregelen en in de leidraad veilig dansen. Wie is ingeschreven op onze nieuwsbrief, ontvangt een mail met de nieuwe leidraad.

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats