DEZE WORKSHOP GAAT NIET DOOR
Wie contactimprovisatie hoort, denkt al snel aan jonge mensen die rollen over elkaar, elkaar dragen en liften. Maar hoe zou het zijn als 60-plussers diezelfde principes toepasten, aangepast aan hun fysieke mogelijkheden en ongeacht de danservaring?
Op zondag 2 juni willen we met een groep dansdocenten (die werken met 60-plussers) en 60-plussers zelf, samen de studio induiken om dit te onderzoeken.
Bij contactimprovisatie draait alles om ontmoeting en connectie en de dans die daaruit voortvloeit. Via eenvoudige, toegankelijke oefeningen onderzoeken we de bewegingsmogelijkheden van het lichaam in fysiek contact en relatie. Het kan een energieke dans zijn, of juist heel verstild en langzaam. We leggen onze aandacht op onze eigen mogelijkheden en die van je partner en we oefenen op fysiek luisteren: het omarmen van wat is, het loslaten van intenties en verwachtingen, het genieten van het niet weten. Je improviseert, ontdekt, danst, communiceert, luistert, vergroot je bewustzijn en geniet.
Deze workshop bestaat uit twee delen:
- Anne-Lore Baeckeland, danseducatieve medewerker van Danspunt (Feldenkraisdocent in opleiding) start de dag op met een Feldenkrais-sessie. Hierin neem je de tijd om in je lijf te duiken en met heel eenvoudige en rustige oefeningen je lichaam vanbinnen uit te (her)ontdekken.
- Vervolgens neemt Katja Pire de fakkel over om dansdocenten basistools mee te geven om met contactimprovisatie aan de slag te gaan.
Docent
Danseres en choreografe Katja Pire is sinds 1997 actief in uiteenlopende projecten binnen de podiumkunsten. Haar passie voor dans ontstond vanuit het genot van de innerlijke beleving van beweging en een fascinatie voor de expressieve kracht van lichaamstaal in al haar vormen. Ze schoolde zich in uiteenlopende dansstijlen om zich uiteindelijk toe te spitsen op hedendaagse dans en fysiek theater.
De voorbije 15 jaar verdiepte Katja zich in contactimprovisatie en instant-compositie. Haar werkveld richt zich gaandeweg meer en meer op projecten waarbij interactie met de omgeving en de ander, in het moment, centraal staan. Het omarmen van het ‘niet weten’, het connecteren en de kunst van het fysiek luisteren vormen de kern van haar praktijk. In 2014 ontwikkelde ze naar aanleiding van Brussel Danst het deels geïmproviseerde locatie-project If you passing meet me, dat ze in 2019 hernam in Antwerpen met stadsbewoners van diverse leeftijd en afkomst onder de titel Don’t walk, Boogie.
Ze staat momenteel in de lopende projecten Bewogen en MÜ, intieme participatieve belevingsperformances waar geïmproviseerde duetten ontstaan (INTI vzw), verleende recent choreografisch- en dramaturgisch advies voor het interactieve Tactile Talk van Katrien Oosterlinck, en bracht met Koen de Preter en 4 dansers FREEDANCE – improvisatieperformances in M HKA met live muziek van Mauro Pawlowski. Tevens begeleidt ze workshops en labo’s rond CI en improvisatie voor alle leeftijden en (dans) achtergronden. Het delen van ervaring en de wisselwerking met cursisten inspireert en verrijkt haar praktijk.
Praktisch
Waar: Danspunt, Sint-Salvatorstraat 18a, 9000 Gent
Wanneer: 2 juni, van 10u tot 16u
Prijs: €30