nl / en

Wat kan coaching inhouden?

Je werkt aan een CODE DANS-project, een project bij Maakplaats of de Dansvitrine. Iedereen die het wenst, kan coaching krijgen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Hoe de coaching eruit ziet, hangt af van project tot project. De uiteindelijke inhoud wordt bepaald na een gesprek met een van onze medewerkers, Anne-Lore Baeckeland. Afhankelijk van de behoeften van de maker wordt samen besloten wie de beste coach zou kunnen zijn. Als je zelf iemand in gedachten hebt, kun je dat zeker voorstellen. Zo niet, stellen wij drie coaches voor. Vervolgens ga je in gesprek met de voorgestelde coaches om te zien wie jou verder kan helpen.

Over het algemeen bestaat coaching uit een kennismakingsgesprek en drie werkmomenten van drie uur.

Dit zijn enkele onderwerpen die aan bod kunnen komen:

  1. Opstart: je hebt ideeën, maar je hebt wat hulp nodig om ze concreet te maken.
  2. Dramaturgie: je hebt losse dansstukken uitgewerkt, maar je hebt begeleiding nodig bij het bepalen van de juiste volgorde en het uitwerken van overgangen.
  3. Licht en techniek: je hebt technische vragen over muziek, licht of misschien zelfs projecties.
  4. Danstechnisch: je werk is bijna klaar, maar je hebt wat externe input nodig om het naar een hoger niveau te tillen. Je dansers kunnen nog wat tips gebruiken, om de uitvoering optimaal uit te voeren.
  5. Choreografisch: je hebt dansmateriaal en zoekt naar manieren om dit verder uit te werken.
  6. Locatie: je hebt een project op een specifieke locatie en wil advies over hoe je het daar kunt aanpassen.
  7. Kostuum en scenografie: je bent op zoek naar hoe kostuums en decor een meerwaarde kunnen  betekenen voor je stuk.

 

Voorbeelden uit het verleden

  • Een groep semiprofessionele hiphoppers maken een stuk op klassieke muziek. De verschillende dansers interpreteren de muziek op een andere manier en vragen een coach om hen te helpen om de muziek op een éénduidige manier te interpreteren en de andere mogelijkheden te ontdekken (coach: David Hernandez).
  • Een buurtwerkorganisatie wil met film en dans een buurtproject opzetten, ze hebben geen notie wat hun idee vraagt om uitgewerkt te worden. Jonas Baeckeland hielp hen bij een het conceptualiseren van een realistisch uitwerkbaar project, gaf tips en hielp bij de uitwerking.
  • Een jonge professionele danser maakt een voorstelling met filmprojecties en zoekt technisch uit wat de beste mogelijkheden  zijn om zijn idee uit te werken. Saskia Louwaard gaf hem tips, en zocht mee naar de beste uitwerking van zijn idee.
  • Een student aan het KASK wil een huiskamervoorstelling maken waarin heel persoonlijke verhalen worden verwerkt. Ze wil samenwerken met iemand die nog nooit heeft gedanst. Om haar ideeën uit te werken kreeg ze een coaching van Bérengère Bodin.
  • Een volksdansgroep heeft een voorstelling gemaakt met verschillende dansen en is op zoek naar een manier om van de verschillende stukken één geheel te maken. (Coach: Helmut Van Den Meersschaut)
  • Een duo wil een avondvullende voorstelling maken en heeft het moeilijk om keuzes te maken uit hun ideeën. Zij kregen een coaching van Eddy Becquard.
  • Een groep jongeren heeft een eigen voorstelling gemaakt en vroeg coaching om hun stuk te herwerken om een juiste spanningsboog te creëren (coach: Tijen Lawton).

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats