nl / en

Inhoud programma 

Waarom is een creatief proces zo belangrijk voor de cognitieve, emotionele en fysieke ontwikkeling van kinderen?

Zintuiglijk onderzoek en somatisch werken geven hier een antwoord op. Via bewegingsonderzoek en dans onderzoek je de link tussen het zintuiglijk/ neurologisch systeem en hoe dat in interactie gaat met beweging en de creativiteitsontwikkeling in dans.

 

© Rudy Carlier

Enerzijds komt de rol van beweging in spel aan bod maar anderzijds ook de rol van leren door relationeel spel en in relatie tot onze omgeving. Tot nu toe zijn sommige dansdocenten bang om speelse opdrachten te gebruiken in hun praktijk met kinderen. Spelen wordt vaak gebruikt als een ontspanning tussen volle, geconcentreerde oefeningen. Hoe kan je dat moment toch gebruiken om een vaardigheid voor dans bij kinderen te ontwikkelen? Met dit 5-daagse intensieve programma, nodigen we dansdocenten uit om meer speelse taken te gebruiken of verder te ontwikkelen. Opvoeders, kinesitherapeuten, ergotherapeuten… die met kinderen werken zullen ingewijd worden in hoe ze somatisch werk, dans en spel kunnen inzetten om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren. In de 5 dagen duik je niet alleen in het DNA van somatisch werk met kinderen, je gaat ook over tot de praktijk: op dag 3 sluit een groep kinderen aan bij de workshop.

Deelnemers worden ingewijd in hoe ze somatisch werk, dans en spel kunnen inzetten om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren.

Wie is de docent?

Adalisa was in 2020 gastdocent op ons festival Out of the toolbox in Gent. Na een succesvolle 2-daagse workshop “Somatic movement training for childcare and education professionals” vroegen deelnemers om Adalisa opnieuw uit te nodigen voor een meer intensief programma.

© Rudy Carlier

© Rudy Carlier

© Rudy Carlier

Adalisa Menghini is een Italiaanse choreografe, performer, danseres, docente, gevestigd in Berlijn. Ze studeerde aan S.N.D.O. Amsterdam, heeft een postgraduaat in neurofysiologische psychologie en is een gekwalificeerd docente van de Feldenkrais-methode. Adalisa voert improvisaties uit, creëert stukken en heeft samengewerkt met verschillende artiesten waaronder Nita Little, Keith Hennessy, Kirstie Simson, LaborGras, Sasha Waltz en Tino Sehgal. Ze maakt choreografieën voor professionele en niet-professionele dansers, waaronder kinderen en ouderen. Twee keer werd ze bekroond als beste regisseur en choreograaf van “Giocabriga”, een populair theatergenre in Italië. Haar choreografisch werk met schoolkinderen in musea, ontving tweemaal de prijs “Kinder zum Olymp“. Adalisa geeft regelmatig les in improvisatie, compositie en choreografie aan de Universiteit voor Kunst (UDK) Berlijn en Contact Improvisatie en Feldenkrais aan de Tanzfabrik Berlin. Ze is mede-oprichter van de “Somatic Movement Training” voor opvoeders en therapeuten aan de Somatic Academy of Berlin.

Deze workshop is een samenwerking tussen Tictac Art Centre en Danspunt.

Praktisch

Wanneer?
Van 28 februari 2022 tot en met 4 maart 2022
Elke dag van 10 tot 16u30 uur.

Waar?
Tictac Art Centre – Emile Carpentierstraat 34 – 1070 Anderlecht, Brussel

Kostprijs?
250 euro standaardtarief (voor organisaties en standaardinschrijvingen)
200 euro reductietarief (voor studenten, +65, mensen met een vervangingsinkomen of verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds)

Vragen

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar annelore.baeckeland@danspunt.be

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback