nl / en
nieuwsoverzicht

Corona update: wachten op protocol cultuur

05 juni 2020

Laatste update van deze informatie: zaterdag 6 juni, 11u00

Woensdag kondigde de Veiligheidsraad een hele reeks versoepelingen aan, die gefaseerd ingaan vanaf 8 juni, 1 juli en 1 augustus.

Ook de amateurkunsten, waaronder dans, kreeg na 3 lange maanden wachten zicht op een gefaseerde heropstart van activiteiten. Een hele opluchting.

Maar…!

Premier Wilmès kondigde op de persconferentie aan dat culturele activiteiten zonder publiek met maximaal 20 deelnemers vanaf 8 juni opnieuw mogelijk zijn, op voorwaarde dat ze georganiseerd worden volgens de veiligheidsprotocollen van de sector. En over die protocollen is er helaas nog geen duidelijkheid.

Die protocollen moeten immers goedgekeurd worden door de bevoegde minister, na overleg met de GEES, zo voegde de premier toe.

Wat deed Danspunt?

Wij hadden niet gewacht op deze boodschap. Achter de schermen werkten we al een tijdje aan een sectorgids, waarin o.a. de veiligheidsmaatregelen specifiek van toepassing op de (amateur)sector staan beschreven.

Sectororganisaties De Federatie en Socius schreven met input van de amateurkunstenorganisaties, waaronder ook Danspunt, aan een sectorgids sociaal-cultureel werk en amateurkunsten. Die sectorgids ligt al enkele weken klaar voor validatie.

Danspunt schreef ook al een eerste leidraad om dans veilig te hervatten in buitenlocaties, naar aanleiding van de versoepelingen van fase 2 vanaf 18 mei.

Wat kwam deze week uit de bus?

Ondanks vele gesprekken van de laatste dagen met zowel het Departement Cultuur, het Kabinet Cultuur als de GEES, kregen we vandaag te horen dat het Departement Cultuur dan toch één overkoepelend basisprotocol zal opstellen voor de gehele cultuursector (van de lokale volksdansvereniging tot de grootste concertzaal).

Het is dit basisprotocol dat, na advies van de GEES, goedgekeurd moet worden door de minister van cultuur. Pas na de goedkeuring kunnen we met zekerheid onze repetities en binnenactiviteiten herstarten.

We verwachten dat de goedkeuring van dit protocol cultuur tegen eind volgende week (12 juni) zal gebeuren.

Wat nu?

We weten dat jullie staan te popelen om te herstarten, maar raden aan nog te wachten totdat het basisprotocol is goedgekeurd. De veiligheid van iedereen – lesgevers, dansers, ouders,… – blijft prioritair. We volgen dit nauwgezet op en brengen jullie zo snel mogelijk op de hoogte!

Wie zich al zoveel mogelijk wil voorbereiden kan al een kijkje nemen in de sectorgids amateurkunsten waarop Danspunt zich baseert om de leidraad voor dans verder aan te vullen.

We verwachten dat deze algemene richtlijnen ook zullen voorkomen in het basisprotocol.

Meer informatie

Lees de officiële communicatie van het Departement Cultuur.

Danspunt is er voor je.
Voor al je vragen over dans en corona: contacteer ons.

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback