nl / en

Drukwerk hoeft niet veel te kosten, vaak kan je voor enkele tientallen euro’s al een mooie oplage bestellen bij een online drukkerij (offset drukken zal vaak duurder zijn). Google op ‘flyers drukken’ en je vindt vast heel wat opties in elke regio.

Je kan je drukwerk verspreiden bij lokale cultuurplekken, sporthallen, scholen, verenigingen of handelszaken. Vermeld altijd een verantwoordelijke uitgever (“V.U.” met naam en adres).

Resolutie

Voor drukwerk is de resolutie van je foto’s belangrijk. Daarmee bedoelen we dat de kwaliteit van het beeld goed genoeg moet zijn om het te kunnen afdrukken.

Een digitale foto is opgebouwd uit pixels of “puntjes”. Hoe meer pixels je beeld bevat, of hoe dichter al die “puntjes” bij elkaar staan, hoe beter de kwaliteit en hoe scherper de foto. De dichtheid van de pixels noemt men “dpi” (“dots per inch” of “puntjes per inch/2,54 cm”).

Voor een beeldscherm mag de resolutie van je foto 72 dpi zijn, maar om een beeld te kunnen afdrukken, moet de dpi minstens 150 en liefst zelfs 300 zijn. Je kan de dpi van je beeld controleren:

  • in een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop (onder ‘Afbeeldingsgrootte’)
  • op Windows: klik met je rechtermuisknop op het bestand in Verkenner en bij kijk bij ‘Eigenschappen’ > ‘Samenvatting’
  • op Mac: open de foto, klik op ‘Extra’ > ‘Toon infovenster’

RGB vs CMYK

Er zijn twee belangrijke kleursystemen in de digitale en printindustrie: het RGB-kleursysteem en het CMYK-kleurensysteem.

  • RGB staat voor ‘rood, groen, blauw’ en wordt gebruikt voor digitale ontwerpen.
  • CMYK staat voor ‘cyaan, magenta, geel en zwart’ en wordt gebruikt voor alles wat wordt afgedrukt.

Als algemene regel geldt dat het RGB-kleursysteem alleen in digitale ontwerpen moet worden gebruikt, meestal bij het ontwerpen voor het web. De RGB-kleuren kunnen niet gedrukt worden. Als je een ontwerp wil gebruiken voor druk, moet je je afbeeldingen naar het CMYK-kleursysteem converteren.

Het omzetten van RGB naar CMYK kan via beeldbewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, Indesign of Illustrator.

Auteursrechten

Let op met beelden waar auteursrechten op zit!

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback