nl / en

De Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed: gewoontes en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen die ‚Äėgeborgen‚Äô worden. Borgen is zorgen: het is bewust actie ondernemen om te zorgen dat mensen jouw erfgoed kennen en dat nieuwe generaties goesting krijgen om mee te doen. Dat ze met voldoende kennis de toekomst van jouw immaterieel erfgoed kunnen verzekeren.

Het Carnaval van Aalst, circus, het telen van grondwitloof, het vieren van Sinterklaas en Sint-Maarten zijn voorbeelden van praktijken die momenteel al op de Inventaris staan.

Immaterieel erfgoed wordt gedragen door de erfgoedgemeenschappen. Naast het uitvoeren van de traditie zelf, engageren deze mensen zich voor een duurzame erfgoedzorg. Ze ondernemen actie om ervoor te zorgen dat het erfgoed aan anderen en volgende generaties kan worden doorgegeven.

Danspunt onderzoekt in samenwerking met erfgoedorganisatie¬†CEMPER en IVV, VVKB en elke ge√Įnteresseerde volksdansgroep individu¬†of volksdans erkend kan worden op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Wat betekent deze erkenning voor de sector? Hoe kan dit bijdragen tot de waardering van volksdans naar algemene perceptie en het beleid toe? Hoe kunnen we kennis die al generaties meegaat doorgeven? Samen proberen we op deze en andere vragen een antwoord te formuleren, bekijken we hoe dit project vorm kan krijgen en welke acties we kunnen ondernemen.

Na deze info-/werksessies¬†plannen we verdere stappen met de ge√Įnteresseerde partners om de uiteindelijke aanvraag in te dienen.

Dit project staat in de kinderschoenen en wordt opengetrokken naar elke ge√Įnteresseerde partner, groep of individu. Meer info:¬†leen@danspunt.be

Terug naar het programmaoverzicht van RENDEZ-VOUS

Wat leeft en beweegt er in de danswereld? Je leest het allemaal in DANST, ons driemaandelijkse tijdschrift.      

neem een abonnement

Werk je aan een eigen voorstelling en heb je nood aan artistiek en inhoudelijk advies? Wij sturen een professionele coach om jou constructief bij te staan!

vraag feedback