nl / en

Jouw dansaanbod aantrekkelijk maken voor nieuwe leden, communiceren met dansers en ouders, lesgeven aan dansers met uiteenlopende noden … Als je een dansschool, -groep of -gezelschap leidt, sta je voor heel wat uitdagingen. Danspunt to the rescue! We staan te popelen om je te ontvangen op onze volgende D’inspiratiedag, op dinsdag 12 maart 2024 in Beursschouwburg (Brussel), en samen uit te wisselen en elkaar te inspireren.

 

Programma

9u30 Onthaal met koffie en thee

10u – 11u Welkom en netwerkmoment

11u – 11u30 Good practices

Drie keer inspiratie op een halfuur tijd. Kort, maar krachtig. Een goede kick-start van de dag!

JEZEBEL STUDIO is een Nederlandstalige (paal)dansschool in Brussel waar beweging, performance en creativiteit centraal staan. De studio heeft als missie emancipatie, creativiteit en gemeenschapsvorming te stimuleren via (paal)dans, lichaamsbeweging en toegankelijke sportbeoefening.

De KAA Gent Foundation gebruikt voetbal en KAA Gent als middel om Gent en de Gentenaars sterker te maken. Via tal van maatschappelijke projecten en activiteiten werkt de organisatie aan weerbaarheid (fysieke en mentale gezondheid), talentontwikkeling (sportief en persoonlijk), inclusie (iedereen mee), sociale cohesie (iedereen samen) en diversiteit met gelijke kansen (non-discriminatie). In 2017 opende de Buffalo Dance Academyhaar deuren. Kinderen en jongeren van de buurt Nieuw Gent-Steenakker dansen sinsdien in de turnzaal van basisschool De Panda de pannen van het dak. De Buffalo Dance Academy telt intussen 40 leden. Elke week worden drie danssessies georganiseerd. De deelnemers van vandaag evolueren tot de coaches van morgen.

Danserie startte vanuit de passie van Stéphanie Jager voor dans, voor Leuvense dansers, en de drang om een kwalitatieve dansschool te creëren in een niet-competitieve sfeer. Bij hen staat (de beleving van) de danser centraal, en het maken van plezier voorop. Dit alles in een kwalitatief kader: ze slagen erin een hoog niveau uit hun dansers te halen zonder de competitieve druk. Ze creëren een warme thuis waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht dansniveau, leeftijd, afkomst, geaardheid, gender of religie. Daarnaast organiseert Stéphanie Dansvloer in Leuven, samen met Freya Pauwels. Ze brengen graag de volledige Leuvense danssector samen en zorgt ervoor dat hun community in de schijnwerpers staat.”

11u30 – 13u Workshops

In de voormiddag kan je kiezen tussen 4 workshops (geef je keuze door bij inschrijving).

1 Ledenwerving aan de hand van storytelling – Jade Yorks (I like media)

Nieuwe leden aantrekken is hard werken. Wist je dat storytelling je daarbij kan helpen? In deze sessie zoeken we samen naar de unieke waarden en eigenschappen die jouw dansgroep of-school uniek maken.

2 Tips & tricks om een heterogene groep te blijven boeien – Anne-Lore Baeckeland (Danspunt)

Anne-Lore geeft een interactieve lezing over de tools die zij inzet om in haar danswerkplaats een brede waaier aan persoonlijkheden aan te spreken. Ze laat je inzien hoe kleine en grote ingrepen een impact kunnen hebben op de toegankelijkheid van je dansles.

3 Meer diversiteit in jouw dansschool – Claire Van Trimpont (Het Connectief)

We leven in een heterogene, diverse maatschappij. Maar jouw doelgroep heeft iets gemeen over hun verschillen heen: de liefde voor dans! Hoe kan jij als dansschool daarop inspelen? Hoe kan je een diverse groep dansliefhebbers bereiken en ervoor zorgen dat al die mensen zich bij jou thuis voelen?

4 Je community, de beste plek om vrijwilligers te vinden en te houden – Wim Van Leeuwen (Coaster)

Wat natuurlijk onmisbaar is bij de community van een organisatie, zijn vrijwilligers. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat ze zich verbonden voelen met je organisatie? Hoe motiveer je hen en hou je hen warm voor een volgende engagement?

13u – 14u30 broodjeslunch

14u30 – 16u gesprekstafels

In de namiddag kan je aansluiten bij een van onderstaande gesprekstafels. Hiervoor hoef je je keuze op voorhand nog niet door te geven.

Bij de gesprekstafels is er een moderator aanwezig die enkele tips en vragen heeft voorbereid, maar de bedoeling is vooral dat jullie elkaar kunnen inspireren op basis van jullie eigen ervaringen.

1 Communiceren met ouders en leden anno 2024

Ouders zijn steeds bezorgder over hun kind. Door de komst van smartphones en social media verwachten ouders bovendien vaak dat je 24/24 bereikbaar bent, en dit op alle kanalen. Hoe ga je daar als dansschool mee om?

2 Community building

Veel dansscholen en -groepen merken dat dansers afhaken als ze gaan studeren, een gezin starten … Hoe kan je een omgeving te creëren waar dansers echt deel van willen uitmaken en terugkomen, ook na levensveranderende gebeurtenissen. We nodigen een dansschool uit hun ervaringen en worstelingen deelt het gesprek opent om tips & tricks uit te wisselen.

3 Online community

Sociale media zijn de perfecte kanalen om ook online een community uit te bouwen en zo nieuwe dansers te bereiken, je eigen community te versterken, mensen goesting te doen krijgen om deel uit te maken van je organisatie als vrijwilliger …

4 Een platform voor dansers

Danspunt wil aan de hand van verhalen dans meer op de kaart zetten en de diversiteit in het danslandschap tonen. Daarnaast geven we de dansers op die manier ook een bijkomend platform en kunnen we elkaars netwerk versterken. We doen dit al op onze socials en op onze website (luikje ‘in de kijker’), maar willen dit graag uitbreiden. En daarvoor hebben we jullie input nodig!

16u – … receptie en netwerkmoment

 

Praktisch

Wanneer? Dinsdag 12 maart, van 9u30 tot 17u

Waar? Beursschouwburg, Brussel

Prijs?

  • Gratis, maar inschrijven op voorhand  Het aantal deelnemers per keuzesessie is beperkt!
  • No show-fee = 15 euroOnze annulatievoorwaarden kan je hier nalezen
  • Broodjeslunch voorzien
  • Deelname is gratis, maar inschrijven op voorhand (vóór maandag 11 maart) verplicht. Wacht niet te lang, het aantal deelnemers per keuzesessie is beperkt.Ik ben erbij!

d'inspiratiedag 2022 © Sien Verstraeten

© Sien Verstraeten

d'inspiratiedag 2022 © Sien Verstraeten

© Sien Verstraeten

D'inspiratiedag

©Boumediene Belbachir

d'inspiratiedag

d'inspiratiedag ©Boumediene Belbachir

D'Inspiratiedag 2018 © Boumediene Belbachier

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats