Hoofdmenu

DE KEGELAAR

Volkskunstgroep De Kegelaar vzw uit Wilrijk werd opgericht in 1965.  Zang, dans, vendelzwaaien en muziek werden onder dezelfde noemer geplaatst, namelijk “volkskunstuitingen”.  De Kegelaar laat Wilrijk en omstreken genieten van onze Vlaamse en historisch-Brabantse culturele eigenheid en proeven van de diversiteit van andere culturen.  Zo organiseert de groep elk jaar (in 2015 tijdens het Sinksenweekend op 23 en 24 mei) het succesvolle folklorefestival WIVO waar een drietal gastgroepen uit Europa samen met De Kegelaar de show stelen.

Doorheen de jaren is de groep kwalitatief sterk geëvolueerd.  De traditionele klederdracht werd authentieker en op een speelse manier uitgebreid met verschillende attributen.  Danssuites worden vakkundig samengesteld en de uitvoering ervan wordt artistiek en professioneel begeleid.  Elk optreden brengt een verhaal, visueel versterkt door het gebruik van originele rekwisieten wat het dansspektakel een meerwaarde geeft.
Deze evolutie heeft geleid tot het behalen van de titel “Ambassadeur voor de Folkloredans in Vlaanderen 2006”, iets waarop we terecht trots zijn.

Het ietwat oubollige - maar onterechte - imago van volksdans weerlegt De Kegelaar zodra je de repetitielokalen binnenkomt.  Er loopt opvallend veel hippe jeugd rond. Enthousiast genieten zij van volksdans, van repetities en optredens in binnen- en buitenland.

Wekelijks wordt er geoefend. Dit garandeert een goede basiskennis en een vlotte doorstroming binnen de groep zodat er meer aandacht kan besteed worden aan de artistieke afwerking. Bovendien wordt er regelmatig deelgenomen aan nationale cursusdagen waarop nieuwe dansen en passen ingestudeerd worden.

Alhoewel niet altijd sant in eigen land, onze uitstraling, dynamiek en creativiteit weet men op buitenlandse festivalpodia zeker te waarderen.
Op het folklorefestival van Edegem en het Wereldfestival van Folklore te Schoten heeft De Kegelaar, aan de zijde van spectaculaire dansgroepen uit o.a. Curaçao, Colombia, Griekenland en Tsjoevasjië, zich op en top bewezen met een puur Vlaams, dynamisch, jeugdig en zeer gevarieerd programma.

Naast de organisatie van het jaarlijks folklorefestival WIVO is ook de Europeade een hoogtepunt voor ons.
Dit jaarlijks festival voor Europese volkscultuur heeft tot doel de eendracht tussen de volkeren van Europa te bevorderen en te ondersteunen.  Door middel van de volkskunst wordt een band gesmeed van mens tot mens, van volksgemeenschap tot volksgemeenschap, opdat ieder volk, in deze verscheidenheid, zijn culturele eigenheid zou bewaren.  Onze groep is vanaf het begin deelnemer geweest aan dit jaarlijks hoogfeest voor volkscultuur. In juli 2015 zullen zich zo’n 5000 deelnemers aanmelden Helsingborg (SE). Tussen dit kleurrijk pallet aan deelnemers staat uiteraard De Kegelaar uit Wilrijk te pronken.

Hetzij op het folklorefestival WIVO, de Europeade of op voorstellingen op binnen- en buitenlandse festivalpodia, telkens wordt er naar De Kegelaar uitgekeken.
 

Adres
Rozenkransplein 10
2610
WILRIJK
Regio: 
Dansgenre: 
Vlaamse volksdans
Contact

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×