Hoofdmenu

Privé-collecties

Danspunt wil de privé-collecties over dans in kaart brengen. We willen zicht krijgen op wat er in Vlaanderen en Brussel bestaat. Heb je zelf dus een collectie aan werken over dans, geef ons dan een seintje!

We beschikken momenteel over de gegevens van een twintigtal privé-collecties over dans. Van de volgende mochten we de gegevens bekend maken. Heb je interesse in een bepaalde collectie, dan kan je contact opnemen.

Houd er rekening mee dat het om de collectie van een privé-persoon gaat! Zij hoeven hun collectie helemaal niet ter beschikking te stellen! Misschien ben je al geholpen met een boekentip? Wil je de collectie bekijken, vraag dan vriendelijk of je langs kan komen en beschouw het als een gunst als het kan. Ga ervan uit dat je geen werken kan uitlenen.

Lieven Baert - IHDP
Onderwerp: historische dans
Collectie: 250 boeken
Contact: lievenbaert@msn.com

Annick Baillieul - De Dans "Ruh"
Onderwerp: dansen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, oriëntaalse dans
Collectie: boeken, tijdschriften, heel veel videomateriaal
Locatie: Gent
Contact: T. 09 222 83 35, de.dans.ruh@telenet.be

Miet Bleyen - Apsara
Onderwerp: Indische dans, muziek en cultuur algemeen, vooral hindoeïsme
Collectie: 250 boeken, audiovisueel materiaal
Locatie: Gent
Contact: info@apsara-india.be, T. 09 220 79 58, www.apsara-india.be
Apsara India heeft een collectie over Indische dans en cultuur. Alles staat in teken van (Zuid-)Indische dans, muziek, kunst, geschiedenis, literatuur, … De boekencollectie bestaat uit: klassieke Indische dansstijlen; Indische danstechnieken (benoemen van houdingen, gebaren, … in versvorm, die worden gereciteerd bij het inoefenen); relatie leraar-leerling; Zuid-Indische muziek (voor instrumentisten en voor choreografen); yoga en aanverwanten; mythologie en iconografie, waaronder Shiva, god van de dans; kunst, architectuur, schilderkunst, ambachten …; tempels als centra van onder andere dans; devadasies (dienaressen van god, gespecialiseerd in kunsten, waaronder dans; religieuze werken; geschiedenis en literatuur; bollywood; Rasa: expressie. Naast boeken is er een kleine collectie video’s en dvd’s met opnames van dansvoorstellingen, oefensessies, basistechnieken, danslessen, een paar Indische films, documentaires, … De collectie is geïnventariseerd in excel en in rubrieken onderverdeeld.
Wie geïnteresseerd is kan langsgaan (op afspraak!). Of stel je vraag via e-mail of telefoon. Let wel: je kunt niet ontlenen en er wordt zeker geen materiaal per post verstuurd. Wel kunnen alle gegevens (auteur, titel, ISBN-nummer, …) doorgegeven worden.

Philippe Callens
Onderwerp: Engelse en Amerikaanse contradans (en squaredans), vnl. dansbeschrijvingen; boeken over volksdans, historische dans, geschiedenis van de dans, bladmuziek, ... Ook iconografie van de dans
Collectie: 900 boeken, 170 cd's, tijschriften
Locatie: Antwerpen
Contact: upcal01@yahoo.com

Martine Decancq - De Zevensprong
Onderwerp: Griekse muziek (Macedonië en Thracië)
Collectie: audio
Contact: martine_decancq@yahoo.com

Ann-Sophie Deweer - Balletschool Ann-Sophie Deweer
Onderwerp: ballet
Collectie: boeken en kledij
Contact: info@annsophiedeweer.be

Christina Dockx t - Pioentje – Salmagundi
Onderwerp: Vlaamse volksdans
Collectie: dansbeschrijvingen, singles, cassettes
Contact: chrisdockx@hotmail.com

Freddy Hoorne - De Kadullen
Onderwerp: internationale folkloredans
Collectie: muziek 3.500 / video 550 / dansbeschrijvingen 275
Freddy Hoorne verzamelt dans en dansmuziek van internationale folklore. De collectievorming begon vanuit de behoefte aan dansmateriaal in de folkloredansgroep De Kadullen, waarin hij nog steeds actief is. De collectie omvat momenteel 3.500 dansmuziekliedjes, 550 gefilmde dansen en 275 dansbeschrijvingen. De muziek is van overal ter wereld, het filmmateriaal bevat veel Israëlische en balkandansen, veel van cursussen ook en de dansbeschrijvingen zijn vooral van Europese dansen.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Freddy voor meer informatie en advies, T. 09 251 45 26, freve@pandora.be.
Interessante sites voor internationale folkloredans met muziek en video’s: www.dunav.org, www.geocities.com/balkanfolkdances, www.folkdancemusic.net

Karlien Lox - Danswijzer
Onderwerp: ballet
Collectie: 100 boeken, dvd, cd-rom
Contact: karlien.lox@telenet.be
 

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×