Hoofdmenu

Traject Choreografie

Een samenwerking tussen Danspunt en WISPER.

In traject choreografie leer je dans te maken vanuit de basisprincipes van choreografie. Een formule hiervoor bestaat uiteraard niet. Elke maker baant een eigen weg en ontwikkelt een eigen taal. Tools en principes zijn er wel. Daarmee ga je aan de slag: spelend, experimenterend, creërend. Gaandeweg krijg je inzicht in maakprocessen én ontdek je waar jij het meeste affiniteit mee hebt.

Het traject bestaat uit 3 modules. Een boeiend geheel waarin je een traject doorloopt van experiment en onderzoek, vergelijking en reflectie, maken en tonen.
De 3 modules kunnen samen of elk apart gevolgd worden.
MODULE 1: methodieken en tools
MODULE 2: makers ontmoeten
MODULE 3: maken en tonen

Voor wie
Voor (amateur)dansers, choreografen en makers met zin om een stap verder te gaan in hun eigen proces van danser naar ‘maker’.
Je hebt danservaring en je komt met je eigen dansante bagage.
Je loopt over van goesting om dans te maken, je ei te leggen en het uit te broeden.
Alle deelnemers werken vanuit hun eigen dansstijl. Het traject focust niet op danstechnische aspecten eigen aan specifieke genres (bewegingsmateriaal of dansfrasen). Wel biedt het brede toepassingsmogelijkheden over de dansgenres heen, zoals dansdramaturgie, ruimtegebruik, opbouw, enz.

Begeleiding
Georgina del Carmen Teunissen begeleidt het traject vanuit een dansante en theatrale insteek. Tijdens module 2 krijgen we ook input van zeer uiteenlopende artiesten uit de (podium)kunsten.
Georgina del Carmen Teunissen (1980 NIC) begon haar opleiding aan de Fontys Dansacademie en studeerde af aan de Hogeschool Antwerpen (departement dans). Ze danste in producties van Jan Fabre, Kendell Geers, Arne Sierens, Union suspecte e.a. Samen met Haider Al Timimi maakte ze haar eigen eerste voorstelling 'Flor de Cana' (2008). Ze creeërde mee aan verschillende voorstellingen: Ich bin wie du/ BIte the hands that feeds you'. In 2016 maakt ze voor BRONKS ‘Anxcity: only vampires are afraid of the (spot)light’. Voor KunstZ maakt ze de voorstelling 'No man's land'. Beide voorstellingen vertrekken vanuit het idee om de deelnemende jongeren en hun verhaal een gezicht geven in het brede culturele veld. Georgina is stafmedewerker en docente dans bij Wisper.

Praktisch:
Breng een flesje water en een lunchpakket mee voor tussendoor.
Schrijf je in voor de drie modules, dan krijg je 20 euro korting op de totale inschrijvingsprijs!

 

MODULE 1: methodieken en tools

MODULE 1 focust op verschillende tools en methodieken om materiaal te genereren en tot een geheel te vormen.

 • Hoe werk je vanuit inspiratiebronnen zoals beeldmateriaal, muziek, improvisatie?
 • Hoe kom je praktisch tot bewegingsmateriaal en hoe maak je daarmee een boeiend geheel?
 • Hoe bouw je een choreografie op? Wat zijn mogelijke spanningsbogen?
 • Hoe vertaal je jouw artistieke noodzaak naar de buitenwereld? Hoe maak je een toonmoment pittig voor het publiek?

Module 1 vindt plaats op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 november 2017, telkens van 10 tot 17 uur in Troubleyn / Jan Fabre, Pastorijstraat 23, 2060 Antwerpen

Bijdrage voor Module 1 is 130 euro

Wegbeschrijving? Klik hier.

 

MODULE 2: makers ontmoeten

Tijdens MODULE 2 krijgen we enkele choreografen op bezoek die elk vanuit hun eigen werk hun visie op maken delen.
Hun voorbeeld geeft je gaandeweg inzicht in waarmee je zelf affiniteit hebt. Hoe werk jij het liefst? Waar haal jij je mosterd? Waar komt jouw materiaal vandaan en met wie werk je het best?
Zo krijgen we een inkijk in de methodiek, aanpak en ervaring van diverse artiesten. Hoe komt elke specifieke artiest tot bewegingsmateriaal? Van waaruit maken zij hun compositorische keuzes? En hoe ga je zelf aan de slag met deze informatie?

Verder besteden we veel aandacht aan communicatieve skills. Hoe krijg je duidelijkheid in wat je wil, voor jezelf én voor anderen? Doorheen oefeningen en opdrachten krijg je handvaten aangereikt om je ideeën helder met je dansers te delen.

Makers op bezoek:

 • TED STOFFER (1970 USA) is actief als choreograaf, performer en docent. Hij choreografeerde producties voor Aphasia Dance Co, die hij oprichtte in 1997, en voor talloze andere zoals les Ballets C de la B, Arne Sierens en Luc Perceval (BEL), Norrdans (SWE), Ballet Roto (DOM), Hochschule für Musik und Tanz (Keulen en Frankfurt, DEU). Zijn werk bevat zowel interactieve performance installaties, abstracte dans en performance als danstheater en musical. Hij was artiest in resicence bij The Place (GBR). Hij ontving een Jerwood Award for Young Choreographers (GBR) en de Argos Critics Aword op het Brighton Festival in 2008 (GBR). Sinds 2002 was hij mentor voor professionele dansers en choreografen in workshops en lessen voor internationale danscompagnies en festivals, zoals Rosas, Utima Vez, Sasha Waltz and Guests, Charleroi Danses, DV8, O Vertigo, Carte Blanche, Ballet de Marseilles, Impuls Tanz and La Biennale di Venezia.
   
 • BEN BENAOUISSE (1971 BEL) is danser, performer, beeldende kunstenaar… en vooral onder geen van bovenstaande disciplines ‘sluitend’ onder te brengen. Hij legde een atypisch parcours af, waarbij hij zonder enige academische bagage diverse media exploreerde. Ben Benaouisse reist in de maatschappij en doorheen de kunst met een alerte geest en een scherpe blik. Als autodidact debuteerde hij als danser en evolueerde naar de beeldende kunst. Hij ontwikkelt een artistiek oeuvre dat vertrekt van het principe van de toe-eigeningen en zoekt voortdurend een houding t.o.v. van het ‘hier en nu’. Indien hij nog podiumprojecten op touw zet, leunt het visuele aspect meer aan bij beeldende kunst dan bij theater of dans. Geen medium of drager laat Benaouisse onderkend; tevens voert hij performances uit waarbij hij het democratische podium van de straat en de directe confrontatie met de toeschouwer niet schuwt. Als kunstenaar recycleert en herbevrucht hij materialen of denkwijzen en buigt zich over kunsthistorische evoluties en sociale situaties. Hij test het vermogen van de kunst in deze tijd en onderzoekt de rol ervan in onze samenleving. Zijn conceptuele interesse vindt een evenwicht in de verwondering en het plezier dat het maken van iets met zich meebrengt.
   
 • BAUKE LIEVENS (1985 BEL) en ALEXANDER VANTOURNHOUT (1989 BEL) maakten samen de voorstelling ‘Aneckxander’ en werden in 2014 laureaat van CircusNext, een prestigieus Europees platform voor jong circustalent. ‘Aneckxander’ is een solo in minimale setting voor één acrobatisch lichaam, een handvol zorgvuldig gekozen objecten en drie variaties op een stukje pianomuziek van Arvo Pärt. Balancerend op de fijne grens tussen tragedie en komisch effect, ontstaat een rauw zelfportret waarin het lichaam zich blootstelt en tegelijkertijd tracht te ontsnappen aan de blik van hen die kijken. Alexander Vantournhout volgde een opleiding aan de Ecole Supérieure des Arts du Cirque (ESAC) in Brussel en later aan P.A.R.T.S., de gerenommeerde dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Bauke Lievens werkt als dramaturge voor diverse circus-, dans- en theatergezelschappen.

Module 2 vindt plaats op zaterdag 3 & zondag 4 maart 2018 en zaterdag 17 & zondag 18 maart 2018, telkens van 10 tot 17 uur in Troubleyn / Jan Fabre, Pastorijstraat 23, 2060 Antwerpen

Bijdrage voor Module 2 is 170 euro

Wegbeschrijving? Klik hier.

 

MODULE 3: maken en tonen

Bij MODULE 3 ga je zelf makend aan de slag. De eerste 3 dagen werk je aan je eigen stuk. Tijdens die 3 dagen zijn er enkele coachingsmomenten met Georgina en gelegenheid om vragen uit te wisselen. Op dag 4 voorzien we een intern toonmoment. Geen afgewerkte stukken met alles erop en eraan (licht, decor, …). Wel tussentijds tonen van een work in progress. Aan wie? Aan elkaar en eventueel enkele mensen van wie jij het belangrijk vindt dat ze je werk zien en volgen.
Volgde je module 1 en/of 2 niet, dan verwachten we van jou dat je met een eigen idee en concept komt waarmee je meteen van start kan gaan.
Breng op die dagen graag ook eigen dansers mee waarmee je wilt werken. Mocht dit een probleem vormen, laat ons op voorhand iets weten.

Module 3 vindt plaats op donderdag 12, vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 april 2018, telkens van 10 tot 17 uur in een locatie in Antwerpen

Bijdrage voor Module 3 is 160 euro

 

Datum:
donderdag, 2 november, 2017 tot zondag, 15 april, 2018
Wanneer:
Module 1: 2, 3 & 4/11/2017 van 10 tot 17 uur; Module 2: 3 & 4 en 17 & 18/3/18 van 10 tot 17 uur; Module 3: 12, 13, 14 & 15/4/18 van 10 tot 17 uur
Locatie:
Troubleyn / Jan Fabre
Straat:
Pastorijstraat
Huisnummer:
23
Postcode:
2060
Gemeente:
Antwerpen
Land:
België
Prijs:
Module 1: 130 euro. Module 2: 170 euro. Module 3: 160 euro. 3 modules: 440 euro.
Contactgegevens:

Inschrijven kan via inschrijven@danspunt.be.

Discipline:
Regio:

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×