Hoofdmenu

Dansopleidingen in Vlaanderen en Brussel

10/12/2015

Dansopleidingen van lagere school… tot postgraduaat

Overweeg je als danser om volgend schooljaar een dansopleiding te volgen? Wat zijn de accenten die de verschillende scholen leggen in hun dansopleiding? Waar kan je terecht voor meer informatie? Moet je een auditie doen? Danspunt helpt je een handje en zet hier de verschillende opleidingen in Vlaanderen en Brussel op een rijtje, samen met hun eventuele opendeur- en auditiedagen.

 

LAGER ONDERWIJS

Weet je al vroeg dat dans helemaal jouw ding is? Dan kan je in de lagere school al kiezen voor een dansopleiding.

Prins Dries - Koninklijke Balletschool Antwerpen/Stedelijke basisschool Prinsstraat

Prins Dries is de enige basisschool in België die gewoon lager onderwijs combineert met een professionele balletopleiding voor kinderen van het derde leerjaar tot het zesde leerjaar. Dat in samenwerking met de Koninklijke Balletschool Antwerpen (KBA). Naast lessen taal, rekenen, W.O.,… kan je vanaf het derde leerjaar ballet volgen tijdens de schooluren. Als leerling treed je regelmatig op en heb je extra repetities. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je deelnemen aan een auditie. Op het einde van het zesde leerjaar dien je een balletexamen af te leggen voor de artistiek directeur en de jury van de Koninklijke Balletschool Antwerpen. Slaag je, dan hoef je geen bijkomende auditie meer te doen om door te stromen naar de secundaire opleiding aan de Koninklijke balletschool.
Audities schooljaar 2016-2017 op za 30/01/2016 om 10 uur
Opendeurdag op za 23/04/2016
Meer info: www.prinsdries.be

 

SECUNDAIR ONDERWIJS

In het secundair onderwijs heb je keuze tussen een ASO, TSO of KSO opleiding. Scholen over heel Vlaanderen bieden dans aan in combinatie met een volwaardige ASO (sportwetenschappen) of TSO (LO en sport) opleiding. Voor ASO en TSO opleidingen zijn er geen toelatingsproeven, je legt een attest van slagen van het vorige jaar voor. Na je studies stroom je door naar een dansopleiding of een opleiding binnen een ander vakgebied. In Brussel, Antwerpen, Hasselt en Gent biedt het KSO doorgedreven dansopleidingen aan met aandacht voor aanvullende kunstvakken en een mooi toekomstperspectief voor een professionele carrière of een hogere dansopleiding.

 

KSO

Dé! Kunsthumaniora Antwerpen
Deze school is gespecialiseerd in hedendaagse en moderne dans in combinatie met improvisatie, klassieke dans, floorwork, partnering, …
Je kiest voor deze school omdat je bewust en met plezier voor ‘hard werken’ en ‘doorzetten’ kiest. Je wordt een veelzijdig danskunstenaar die een plek kan veroveren in de professionele danswereld.
Infodag op za 19/03/2016
Audities 1ste graad op za 20/02 en za 30/04/2016 (i.s.m. Koninklijke Balletschool Antwerpen)
Audities 2de en 3de graad op za 25/06 en za 20/08/2016
Dansstage ter voorbereiding van m 08 t/m vr 12/02/2016
Schoolvoorstelling 'Moving Art 2016' op wo 23 & do 24/03/2016 in Theater aan de Stroom in Antwerpen

Meer info: www.kh-hedendaagsedans.be

Kunsthumaniora Brussel
Deze school is gespecialiseerd in hedendaagse dans, aangevuld met verschillende andere dansstijlen. Naast dans zijn er ook kunst- en algemene vakken. Je kan hier starten vanaf de eerste graad, de optie dans start vanaf de tweede graad.
Je kiest voor deze school omdat deze school samen met zijn leerlingen op zoek gaat naar een persoonlijke lichaamstaal. Dansers worden ondergedompeld in verschillende dansstijlen, krijgen een doorgedreven technische opleiding en leren met hun lichaam communiceren.
Opendeurdag zo 24/04/2016 (10 tot 14 uur)
Audities op za 23/04, vr 01/07 en di 30/08/2016 (telkens om 9 uur)
Geïntegreerde eindproeven van huidige zesdejaars op di 12 & wo 13/04/2016 in zaal De Kroon in St-Agatha-Berchem

Meer info: www.kunsthumaniorabrussel.be

Provinciale Kunsthumaniora Hasselt
Deze school is gespecialiseerd in een basis klassieke dans en daarnaast ligt het accent vooral op het technische aspect van jazzdans en moderne dans. Ze werken ook met binnen- en buitenlandse gastdocenten en er worden workshops voedingsleer georganiseerd.
Je kiest voor deze school omdat deze dansrichting buiten intensieve danstechnische vakken ook een brede waaier aan algemeen vormende vakken biedt.
Meer info: www.kunsthumaniorahasselt.be

MUDA kunstencampus Gent-Evergem
Deze school is gespecialiseerd in hedendaagse dans en wordt aangevuld met improvisatie-compositie, repertoire (Alain Platel/les ballets C de la B, P.A.R.T.S., Passerelle, etc...), klassieke dans en modern jazz.
Je kan hier vanaf de eerste graad een degelijke dansopleiding volgen. Je kiest voor deze school omdat dansen je passie is en je graag je eigen lichaamstaal ontwikkelt. Hier krijg je de mogelijkheid om veel podium ervaring op te doen en met choreografen vanuit het werkveld te werken.
Opendeurdag op zo 24/04/2016
Audities 1ste graad op za 05/03, za 09/04 (aansluitend op Paasstage) en za 02/07/2016
Audities 2de graad op vr 08 & za 09/04 en vr 01 & za 02/07

GIP dans op wo 24/02 en vr 20/05/2016 (eindwerken 6de jaar) in CC Stroming in Evergem
Voorstelling 'Dancemotion' op vr 29 & za za 30/04/2016 in CC Stroming in Evergem
Meer info: www.hedendaagsedans.be

Koninklijke Balletschool Antwerpen
Deze school is gespecialiseerd in klassiek ballet. Verder worden ook Spaanse dans, moderne dans en karakterdans onderwezen. Je kan in de eerste, tweede of derde graad instromen.
Je kiest voor deze school omdat je een professionele carrière ambieert als klassieke danser. Met 60 jaar ervaring legt de school de lat hoog en word je klaargestoomd voor een leven op het podium. Deze internationaal gerenommeerde school won reeds tal van prijzen.
Opendeurdag 'KBA achter de schermen' op 23/04/2016
Audities 1ste graad op za 20/02 en za 30/04/2016 (i.s.m.  Dé! Kunsthumaniora Antwerpen )
Audities Kortrijk op wo 02/03/2016
Graduation Gala 2016 op vr 20 & zo 22/05/2016
Summer Program van za 20 - za 27/08/2016

Meer info: www.koninklijke-balletschool-antwerpen.be

 

ASO/TSO

Koninklijk Atheneum Beveren
Deze school is gespecialiseerd in drie zeer diverse dansstijlen: klassiek ballet, jazzdans en funk.
Je kiest voor deze school omdat je, naast een stevig danstechnisch kunnen, ook een volwaardig TSO diploma op zak wil hebben met een goede wetenschappelijke basis. De specialisatie dans volg je vanaf de eerste graad.
Infonamiddag op za 27/02/2016 (14 tot 16 uur) - online inschrijven voor proefles dans
Infoavond op ma 29/02/2016 (19 uur)
Openklasdag op za 16/04/2015 (10 tot 17 uur)
Dansshow op za 28/05/2016

Meer info: www.kabeveren.net

Koninklijk Atheneum Boom
Deze school is gespecialiseerd in een heel arsenaal aan dansstijlen: moderne en hedendaagse dans, breakdance, partnerdans, klassiek ballet en streetdance.
Je kiest voor deze school omdat de school een uitgebreide ASO of TSO opleiding moeiteloos combineert met een degelijke danstechnische opleiding. De leerlingen krijgen elke week ook extra workshops aangeboden waarbij ze kennis kunnen maken met andere dansstijlen.
Meer info: www.atheneumboom.be

Koninklijk Atheneum Redingenhof Leuven
Deze school is gespecialiseerd in een waaier aan dansstijlen: klassiek ballet, jazzdans, hedendaagse dans, fysieke training, streetdance en showdance. Je kan hier terecht vanaf het eerste jaar secundair onderwijs ASO.
Je kiest voor deze school omdat je hier een mooi evenwicht aangereikt krijgt tussen algemene vakken en dans. De nadruk ligt op het ontwikkelen van een sterke technische basis, expressie en uitstraling.
Infoavond op di 08/03/2016
Open Campus op za 16/04/2016 (met voorstelling van optie dans)

Oriëntatieles eind augustus
Meer info: www.karedingenhof.be

KTA Brugge
Deze school is gespecialiseerd in een opleiding dans gekoppeld aan een ASO-TSO opleiding. Het KTA Brugge bidet leerlingen op een professioneel niveau dans aan in vier disciplines en in één pakket: Klassiek Ballet, Modern-Hedendaags, Hip Hop-Breakdance, Latin en Experimenteel/choreo.
Je kiest voor deze school omdat leerlingen met voldoende passie en talent voor Dans hier zeker een evenwicht vinden waar ze hun danstalenten ten volle kunnen laten groeien en bovendien een degelijke algemene vorming krijgen.
Infoavond op do 10/03/2016
Opendeurdagen op za 23 & zo 24/04/2016

Meer info: www.ktabrugge.be/sport-specialisaties

MA Dendermonde
Deze school is gespecialiseerd in de combinatie klassieke dans, jazz, hiphop en stretching als apart vak. In het tweede middelbaar komen er ook andere dansstijlen aan bod, in overleg met de leerlingen.
Je kiest voor deze school omdat je er je hobby kan combineren met een ASO-richting.
Infodagen op za 12/03 & za 16/04/2016
Meer info: www.m-a-d.be

Sportinstituut VHSI Brugge
Een volledig vernieuwde opleiding met 9 uur sport waarvan 3 á 4 uur dans per week in het lespakket. Instappen kan zonder enige danservaring.
Doelgroep meisjes en jongens met een passie voor dans en een gezonde dosis aan energie en motivatie. Tijdens de lessen werken we aan technieken uit jazzdans, coördinatie, lenigheid, lichaamsbesef en expressie. Stijlen die aan bod komen zijn, modern, hedendaags, hip-hop, jazzdans en improvisatie.
Daarbovenop kunt u gratis en vrijblijvend een extra pakket van lessen volgen die ’s avonds en in het weekend georganiseerd worden. De samenwerking met dansschool studio credo zorgt ervoor dat we als school een nog grotere diversiteit van lesgevers met specialisaties binnen hip-hop, techniektraining, Laban en improvisatie  kunnen aanbieden. Jaarlijks wordt er naar een toonmoment gewerkt waarbij belichting, kostumering en choreografie centraal staan.
Infoavond op di 21/01 & infovoormiddag op za 02/07/2016
Infodag op za 16/04/2016 (9.30 tot 16.30 uur)

Meer info: www.vhsi.be

KA2 Sport- en topsportschool Hasselt
Deze school is gespecialiseerd in een ASO of TSO opleiding waarin dansfanaten hun gading vinden.
Je kiest voor deze school omdat je vanaf de eerste graad reeds in de sportwereld wordt ondergedompeld. Vanaf de tweede graad kies je tussen 2, 4 of zelfs 6 extra dansuren per week.
Opendeurdagen op zo 13/03 (13 uur), za 21/05 (13 uur)
Infoavond op do 02/06/2016 (17 uur)

Meer info: www.topsportschoolhasselt.be

KA Sportschool Tessenderlo - Campus Russelberg
Deze school is gespecialiseerd in klassieke danstechnieken in combinatie met moderne, hedendaagse dans, improvisatie en individuele verruiming.
Je kiest voor deze school omdat  je vanaf de 1ste graad op ASO-niveau  (Latijn, economie, Talen, Wiskunde, Wetenschappen, humane wetenschappen) en TSO niveau kan kiezen voor  optie dans in combinatie met gymnastiek (4 tot 6u) waar liftwerk, stabilisatietraining, lenigheid en gymnastische bewegingen aan bod komen die de danser alleen maar ten goede komen. Gastdocenten verrijken deze opleiding.
Opendeurdag op zo 20/03/2016
Meer info: www.russelberg.be

Sportschool Meulebeke
Deze school is gespecialiseerd in een doordachte, intensieve ASO & TSO opleiding met een persoonlijke opvolging door een enthousiast team (sport)leerkrachten.
Je kiest voor deze school omdat je vanaf de tweede graad al kan kiezen voor een optie dans in je lessenpakket. Je leert er de basisprincipes van modern ballet, van de hedendaagse choreografie en van nieuwe tendensen (bv. hiphop). Vrije expressie-oefeningen leren je deze kennis en aangeleerde technieken interpreteren. Bovendien woon je enkele professionele voorstellingen bij en kan je deelnemen aan optredens.
Opendeudag op do 05/05/2016 van 13.30 tot 17 uur
Meer info: www.sportschool-meulebeke.be

 

HOGER ONDERWIJS

Artesis Plantijn Hogeschool - Koninklijk Conservatorium Antwerpen
Voor een professionele bachelor Dans waarin hedendaagse dans, moderne dans, improvisatie en compositie, klassieke dans en yoga en pilates centraal staan, ben je hier aan het juiste adres. Naast technische en artistieke vaardigheden (productie, drama, …) is er ook een breed theoretisch pakket (geschiedenis, analyse, muziekleer, …). De opleiding is veeleisend, maar biedt een goede voorbereiding op een professionele carrière.
Dansers worden geconfronteerd met de traditie én gestimuleerd om een eigen dansparcours af te leggen. Je wordt er als student omringd door internationale docenten en medestudenten en komt tot een unieke wisselwerking met studenten Woord en Muziek.
Wil je na je opleiding Dans als leraar aan de slag? Dan heb je het diploma van leraar nodig om benoemd te worden in het onderwijs. De specifieke lerarenopleidingen (SLO) van het conservatorium bereiden je grondig voor zodat je stevig in je schoenen voor de klas staat. Bovendien leer je er tal van zaken die nuttig zijn voor elke baan, ook buiten het onderwijs.
Open Campusdag op za 12/03/2016
1ste auditie op za 05 & zo 06/03/2016 (aanmelden via website)
2de auditie op za 07 & zo 08/05/2016 (aanmelden via website)

Meer info: www.ap.be/koninklijk-conservatorium/opleidingen/dans - documentaire over de opleiding

Performing Arts Research and Training Studios Brussel (P.A.R.T.S.)
P.A.R.T.S. is in de eerste plaats een artistiek project met een sterk hedendaags curriculum dat de dialoog wil aangaan met muziek en theater. Daarnaast wil de opleiding ook een laboratorium zijn voor de toekomst en haar studenten confronteren, uitdagen en stimuleren om eigen ideeën te vormen. De school biedt een internationale opleiding aan met gerenommeerde docenten en veel aanzien binnen de danswereld. Vanaf september 2013 vernieuwde P.A.R.T.S. zijn structuur: je volgt de driejarige Performing Arts Training voor hedendaagse dans, waarna je klaar bent om de arbeidsmarkt te betreden of je studies verder te zetten. P.A.R.T.S biedt verder de tweejarige Research Studios opleiding aan: je verdiept je kennis en skills in creatieve contexten. Na de driejarige cyclus ontvang je het PARTS-certificaat, de tweejarige cyclus is goed voor het PARTS diploma
Open House op zo 31/01/2016
De pre-selecties voor de Training Cycle in de hedendaagse dansschool o.l.v. Anne Teresa De Keersmaeker vinden wereldwijd plaats tussen januari en april 2016.
- Audities België op za 09/01, za 13/02, za 27/02 & za 26/03/2016
- Kennismakingsworkshops op 8-12/02/2016, 20-21/02/2016, 12-13/03/2016

Meer info: www.parts.be

Postgraduaat instructor Dans Fedes in Odisee Brussel/Dilbeek, Vives Torhout & PXL Hasselt
Deze tweejarige opleiding (200 contacturen) diept de pedagogisch-didactische vorming van dansleraren via theorie en praktijk verder uit en stimuleert activiteiten die een bredere kijk bieden op alle aspecten van de competenties als dansleraar.
Individuele begeleiding, evaluatie en remediëring van diverse dansaspecten zijn belangrijke pijlers, naast het ontdekken van nieuwe dansvormen en hun didactisch-methodologische aanpak.
De lesmomenten vallen op een weekavond en op zaterdagmorgen en vallen dus te combineren met een voltijdse job.
De toelatingsvoorwaarden zijn terug te vinden op de verschillende websites.
Jaarlijks starten er twee cyclussen: hetzij in Torhout & Brussel (sept 2014), hetzij in Hasselt (sept 2015).
Vives Torhout: Volgende opleidingscyclus start 09/2016 (tot 2018) - www.vives.be
PXL Hasselt: reeds gestart in oktober 2015 - www.pxl.be - www.fedes.be
Odisee Brussel/Dilbeek: reeds gestart in januari 2015 - www.fedes.be

 

Mocht je zelf nog een andere dansopleiding kennen? Laat het ons weten via communicatie@danspunt.be

Foto: ©Joke Van den Heuvel

 

 

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×