Hoofdmenu

De spiegel is je beste vriend

14/02/2014

Verslagje van Amateurkunstenblog over onze Basisworkshop schminktechnieken
 

Op zaterdag 8 en zondag 9 februari werd de raadszaal van de 'Berg van Barmhartigheid' in de Abrahamstraat, een vroeger pandjeshuis van begin 17de eeuw, omgetoverd in een ‘schminkatelier’.  Jean-Paul Pollet, de lesgever, introduceerde er 12 cursisten in de geheime, mysterieuze wereld van de grime. Jean-Paul Pollet, met 42 jaar ervaring, is een grote naam in theater en filmwereld. Hij werkte voor VRT, Opera, verschillende productiehuizen, Ballet van Vlaanderen, Music Hall, Arca theater…. ik omschrijf hem het liefst als een allround kunstenaar. Hij volgde een kappersopleiding maar algauw ging zijn interesse uit naar grime en het maken van pruiken. Later creëerde hij ook poppen voor oa Gentenaars Luc De Bruycker en Freek Neyrinck. De door vooral Tv kijkers gekende satirische karikatuurpoppen de Popkoning en zuster Vaseline zijn ook van zijn hand.

Voor de workshop had Jean-Paul Pollet kosten nog moeite gespaard. Hij had een ganse uitzet mee,  metalen koffers met een uitgebreid gamma aan grimebenodigdheden: sponsjes, paletten, penselen…
Spiegels voorzien van licht ontbraken ook niet want volgens Jean-Paul Pollet is “De spiegel je beste vriend”, werken met het juiste licht is hier dan ook heel belangrijk. Op de bühne en ook in ons dagelijks leven komt het licht voornamelijk van boven. Belangrijk is dus dat men grime aanbrengt onder dezelfde lichtinval.
De basistechnieken voor opmaak van ogen, oogschaduwtechnieken, en mond kwamen deze twee dagen aan bod. Alles werd visueel voorgesteld met een PowerPoint voorstelling en gedemonstreerd door de lesgever. Door een medecursist op te maken konden de uitsluitend vrouwelijke cursisten allerhande technieken in praktijk brengen. Zo zag iedere cursist er op het einde van de dag net iets anders uit.

 

Waarom volgden de cursisten deze workshop?
Michèle maakt deel uit van een dansgroep en wil graag de dansers opmaken voor een voorstelling.
Christl is lesgeefster dansen en weet dus ook graag hoe dansers er voordeligst uitzien op het toneel.
Jodie volgt reeds een opleiding grime. Voor haar zijn deze extra tips and tricks mooi meegenomen. Voorbeeld als basiskleur voor een jonge huid gebruik je best een lichtere tint, voor een oudere huid een donkerder tint. Zij wil later van grime haar beroep maken.

Wat raadt Jean-Paul Pollet deze jonge mensen aan als ze later dit beroep kiezen en is er toekomst in dit vak?
Toekomst is er zeker door talrijke nieuwe productiehuizen die een grimekunstenaar nodig hebben voor hun vele reeksen en producties. Het is vooral een lange, trage weg. Gedrevenheid, volharding en doorzettingsvermogen zijn essentieel. Verder ben je zoals hijzelf het liefst een allround kunstenaar. Niet alleen grime maar ook haartooi, pruiken, kostuums, poppen creëren … maken deel uit van het plaatje. Van belang is dat je de juiste mensen kent en een netwerk uitbouwt. Stages lopen brengt extra bagage mee. En vooral: leer van je fouten. Voor elke fout of mislukking is er een verklaring. Werk ook vooral met zachtheid want vele acteurs/actrices zijn immers gespannen voor een optreden.

 

Heeft Jean-Paul Pollet nog een leuke anekdote voor ons?
In de startfase van zijn carrière mocht hij spitsoren maken voor acteur Bob De Moor. Dit deed hij door middel van plaasteren afgietsels van de oren. Groot was zijn verbazing toen hij die plaaster niet zomaar kon verwijderen en de plaaster er met de hamer moest afkloppen. Een tweede maal overkwam hem dit niet meer.
Ik ben er zeker van dat al deze cursisten massa’s kennis hebben opgedaan en veel tips meekregen die ze zeker en vast in praktijk zullen omzetten.

 

Tips en tricks zijn ook te lezen in zijn handboek 'Theatergrime, een bekroning van 30 jaar onderwijs'.
Meer info over de lesgever kan je op zijn site lezen: www.skintricks.be

 

Tekst Kathleen Ramboer
Foto’s Eric Rottée.

 

Amateurkunstenblog  laat je proeven van de crème de la crème van de amateurkunstensector, hun activiteiten, projecten en evenementen. Amateurkunsten in volle actie, dat is wat je hier vindt. Gezien door de lens, geschreven vanuit de beleving en vooral de vlotte pen van onze reporters. Was je er zelf bij? Herbeleef het dan via deze blog.

Meer info: blog.amateurkunsten.be

 

 

Regio: 

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×