Hoofdmenu

Ballerino naar finale in New York!

13/12/2013

Op 6-7-8 december 2013 werd de semi-finale voor Europa van Youth America Grand Prix georganiseerd in Brussel. Het is de grootste internationale balletwedstrijd en Larissa Vasiliev, de artistieke directrice van YAGP, omschreef de wedstrijd als iets tussen de Oscars en de Olympische Spelen, voor enorm getalenteerde balletstudenten. Dit jaar namen 431 dansers uit 20 landen deel. Ballerino uit Lembeek, sinds vorige maand de ambassadeur Klassieke dans  van Vlaanderen, danste er niet onopgemerkt…

De semi-finales worden georganiseerd in Europa, Japan, Argentinië, Brazilië en in alle staten van Amerika. Alleen de allerbesten worden uitgenodigd voor de finale in New York. YAGP staat ook bekend om zijn beurzen. Zo kunnen dansers een beurs winnen in de bekendste dansscholen, overal ter wereld.

De jury bestaat steeds uit leerkrachten en directeurs van de meest gerenommeerde dansscholen, in Brussel waren dat o.a. Jan Broeckx, artistiek directeur in Munchen, Pedro Carneiro, artistiek directeur in Portugal, Raymond Lukens, artistiek directeur van American Ballet Theatre in New York, Luca Massala, artistieke directeur in Monte Carlo, …

Ballerino tijdens Dance.Classix 2013 ©Maarten Marchau

De wedstrijd bestaat uit 4 categorieën: pre-competitive (9-10-11 jaar), junior (12-13-14 jaar) senior (15-16-17-18-19 jaar) en de groepen (ensembles).

Sebia Plantefève-Castryck, 11 jaar (en zus van So you think you can dance winnares 2011 Nina Plantefève) kreeg de hoogste score voor zowel klassiek ballet als contemporary in de categorie pre-competitive, oftwel de ‘HOPE AWARD’. Dit maakt van Sebia de winnares van Europa onder de 12 jaar!

Jolien Van Opstal, 17 jaar, stond zowel voor klassiek als voor contemporary in de top 12 en won de derde prijs in contemporary. Ze won een beurs voor een volledig schooljaar balletopleiding in Lissabon, Portugal en een dansstage in Munchen en Monaco. 5 Dansscholen en compagnies (oa. Amsterdam junior balletcompagnie, Houston en American Ballet Theatre) boden haar aan om bij hen te komen dansen volgend schooljaar.

Ballerino nam ook met de dansschool deel in groep en eindigde in de top 12 van wel 50 groepen. Met de choreografie ‘Aboriginals’ werden ze uitgenodigd voor de grote finale van 3 tot en met 10 april in New York. De dansers en choreografe kregen veel lof voor hun techniek en originaliteit.

Er is dus nog werk aan de winkel in Ballerino, willen ze ook hun mannetje kunnen staan in New York. In deze Lembeekse dansschool vinden 140 dansertjes hun weg in de danswereld. Velen dansen voor het plezier 2 à 3 uurtjes per week, maar een 30-tal leerlingen trainen toch bijna dagelijks en combineren zware studies met een niet te onderschatten semi-professionele dansopleiding. Wanneer het dan lukt om, net zoals de 17-jarige Jolien, door te stoten naar professionele scholen en gezelschappen na de middelbare studies, kan er geen betere kers op de taart komen voor juf en choreografe Magali Berael.

 

Meer info: www.ballerino.be

Lees ook 'Ballerino kaapt de titel 'Ambassadeur klassieke dans in Vlaanderen' weg'

 

Genre: 
Doelgroep: 

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×