Hoofdmenu

Winnaar Ultima 2017 Amateurkunsten is...

...Gent Bougement! Gent Bougement is een project van TALK uit Gent en dansschool Oiterpe uit Drongen. Het is in 2014 ontstaan vanuit een gemeenschappelijke liefde voor hedendaagse dans, de goesting om het danstalent uit de regio samen te brengen en de behoefte een brug te slaan tussen amateurdans en het werk van professionele performers. 

Tijdens het festival vinden dansvoorstellingen en workshops plaats en is er ruimte voor experiment en multidisciplinariteit. Het project is uitgegroeid van een klein samengesteld avondprogramma in de Minard in 2014, tot een uitgebreid en sterk vernetwerkt festival op drie locaties met meer dan twintig artiesten in 2016. Intussen werkt de organisatie samen met steeds meer spelers uit het (Gentse) danslandschap: Danspunt, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Minard, Vooruit, CAMPO, les ballets C de la B, Wisper, KASK, Platform-K, ...

Na de editie van 2016 hebben de organisatoren besloten om er een tweejaarlijks festival van te maken, zodat men het luik experiment intensiever kan voorbereiden en het festival dieper kan uitwerken. De volgende editie vindt plaats in het najaar van 2018.

De organisatoren, die zelf actief zijn in zowel het amateurcircuit als in de professionele danswereld, merkten dat de professionele gezelschappen en kunstencentra de amateurs te weinig probeerden te betrekken. Bovendien vond men dat de amateurdansers te weinig op de hoogte waren van hedendaagse dans in Vlaanderen. Daarnaast wou men jonge dansmakers uit Gent een platform geven om hun werk te ontwikkelen en de confrontatie aan te gaan met een publiek. Gent Bougement is een poging tot het invullen van deze leemten.

 

Bill Award

Nieuw voor deze editie is de uitreiking van de BILL Award voor jong, creatief, ondernemend talent. Carla Swerts (Diest, 1992) is illustrator, artistiek docent aan de Universiteit Hasselt en gastprofessor illustratie aan Hogeschool PXL. Ze studeerde illustratieve vormgeving aan PXL. 

 

De Ultima's

De ULTIMAS zijn de prijzen waarmee de Vlaamse Gemeenschap het cultureel belang van het werk van de laureaten erkent. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur.

De Vlaamse Cultuurprijzen worden als sinds 2003 uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Sinds vorig jaar worden ze op één feestelijke avond voor de hele cultuursector uitgereikt.
Een overzicht van alle laureaten vind je op www.ultimas.be.

Regio: 

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×