Hoofdmenu

Succesvolle eerste editie van de Dag van de Dans

25/04/2016

Let's celebrate dance!
 

Op zaterdag 23 april vond de eerste editie van de Dag van de Dans plaats. Een dag lang was in heel Vlaanderen en Brussel hedendaagse dans te zien en te beleven. Het programma was even gevarieerd als de danskunst zelf met voorstellingen, workshops, flash mobs, open repetities, dance battles, dansfilms en meer. Jong en oud kon op 55 verschillende locaties kennismaken met de rijke Belgische danscultuur. Cultuurhuizen en dansgezelschappen organiseerden in totaal 93 activiteiten en brachten 2650 dansers en artiesten op de scene. Dat was goed voor een publieksopkomst van ruim 16.800 bezoekers.
 
In het centrum van Brussel trokken de dansers van Rosas – het gezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker – en dansschool PARTS de straat op voor een vijf uur durende Slow Walk, gevolgd door een workshop voor een enthousiast publiek op de Grote Markt. Wim Vandekeybus en zijn dansers palmden ondertussen de Brusselse Anspachlaan in en ook in Molenbeek werd er in de openlucht gedanst met veel performances, een dance battle en een flash mob op het Gemeenteplein uitgevoerd door 100 jongeren uit de wijk. Ook in Kaaitheater, Beursschouwburg, BOZAR, Cinematek en GC De Maalbeek kon het publiek komen proeven van de rijke Belgische danscultuur.
 
Op de Vrijdagmarkt in Gent verrasten twee dansers van het gezelschap van Ugo Dehaes met een ‘guerilla duet’. Dansliefhebbers trokken er verder per bus langs Bollywooddans en voorstellingen van onder meer Eisa Jocson en Marc Vanrunxt, of gooiden zelf de benen los tijdens een van de workshops in NTGent. Tijdens de ‘social choreography’ van les ballet C de la B stelde choreograaf Alain Platel vragen die de honderd deelnemers beantwoordden in de vorm van beweging. KASKcinema bracht voor de gelegenheid film met live dans.
 
In Antwerpen kreeg het publiek een inkijkje in het repetitieproces van de volgende productie van Voetvolk (Lisbeth Gruwez en Maarten Van Cauwenberghe): We’re pretty fuckin’ far from okay. Het Ballet Vlaanderen organiseerde eveneens een open repetitie en choreograaf Jan Martens toonde work in progress van THE COMMON PEOPLE. In Het Paleis gingen studenten van het Conservatorium aan de slag met choreografieën van Sidi Larbi Cherkaoui en in De Studio vond een spetterende after party plaats met veel glitter & dance.
 
Vanuit verschillende cultuurcentra in West-Vaanderen vertrokken er bussen naar Brugge waar de Spaans-Israëlische choreograaf Sharon Fridman de voorstelling Free Fall bracht met hulp van 18 amateurdansers uit de regio. In De Grote Post in Oostende brachten koppels tijdens een drie uur durende dansmarathon opnieuw de openingsdans van hun huwelijksfeest. In Waregem en Kortrijk waren er verschillende workshops hedendaagse dans voor kinderen en jongeren.
 
In Leuven toverde STUK zichzelf om tot een danshuis voor jong en oud, met workshops, toonmomenten, een breakdance battle en een groot open podium. In Destelheide konden jeugdwerkers proeven van wat de hedendaagse danskunst te bieden heeft en in Hasselt stond er een double bill op het programma met werk van Vera Tussing en het jonge collectief Cie Woest. Ook in Genk, Halle, Lokeren, Aalst, Sint-Niklaas, Roeselare en nog vele andere plaatsen in Vlaanderen werd er gedanst. Een volledig activiteitenoverzicht vindt u op www.dagvandedans.be.
 
Op Canvas en Canvas.be kunt u nog altijd nagenieten van de Dag van de Dans met twee online dansdocumentaires over het gezelschap Rosas.
 
De Dag van de Dans is een initiatief van de Kanaries in actie vzw. Deze organisatie verenigt een twintigtal professionele dansgezelschappen en –organisaties en stelt zich als doel om de hedendaagse dans meer bekend én bemind te maken bij het grote publiek.
 
De Dag van de Dans is een jaarlijks evenement. De tweede editie staat gepland op zaterdag 29 april 2017.
 
Contactpersoon: Marleen Brock via contact@dagvandedans.be of +32 (0)485373511.

Foto's van de Dag van de Dans op 23 april 2016 kunt u hier downloaden.
 

Regio: 

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×