Hoofdmenu

Dans in België 1890-1940 - Pioniersstudie over dans in de Belgische kunstwereld

28/03/2013

Dans in België brengt het boeiende verhaal van vijftig jaar Belgische dansgeschiedenis. Lang vóór er sprake was van De Keersmaeker of Béjart dacht men in Brussel en Antwerpen al na over de plaats van dans tussen de kunsten. Terwijl dans in de late negentiende eeuw gebukt ging onder een kwalijke reputatie, veroverde de kunstvorm in de periode 1890-1940 een belangrijke plaats in het Belgische artistieke landschap.

Staf Vos toont in dit boek hoe buitenlandse dansers, van Isadora Duncan over Les Ballets Russes tot Rudolf von Laban, als voorbeeld dienden voor binnenlandse initiatieven. Daarnaast vertelt dit boek over filosofen, kunstenaars, pedagogen en politici die werden getroffen door de kracht van dans. De lezer krijgt hierdoor een originele kijk op het Belgische artistieke en intellectuele leven in de vroege twintigste eeuw.

Dans in België behandelt verschillende thema’s in drie delen en acht hoofdstukken (inhoudstafel op www.dansgeschiedenis.be), met vooral nadruk op de situatie in Brussel en Antwerpen. Het biedt zo niet alleen een rijke geschiedenis van de Belgische kunstwereld, maar ook een verhaal over de waarden van de maatschappij waarin deze ontwikkeling plaatsgreep. Dit boek is daarmee een pioniersstudie, omdat deze periode uit de dansgeschiedenis in België nooit eerder zo diepgaand en vanuit verschillende perspectieven werd onderzocht.

 

Staf Vos promoveerde in 2009 tot doctor in de geschiedenis aan de KU Leuven. Hij gaf les in het secundair onderwijs en werkte aan een onderzoeksproject bij KADOC-KU Leuven. Sinds 2012 is hij als onderzoeker verbonden met Het Firmament, expertisecentrum voor het erfgoed van de podiumkunsten (theater en dans).

Bij het boek hoort ook een platform www.dansgeschiedenis.be met een blik op de inhoud van het boek, full text bronnenmateriaal en meer links over dans en geschiedenis.

 

‘Dans in België 1890-1940’ van Staf Vos
Universitaire Pers Leuven - ISBN: 978 90 586 7921 5
Nederlands - Paperback - 368 pagina’s
39,50 euro

 

 

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×