Hoofdmenu

Kaaitheater (Brussel)

Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel (Kaaitheater)
Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel (Kaaistudio's)
T. 02 201 59 59
tickets@kaaitheater.be
www.kaaitheater.be

Danspuntleden betalen de reductieprijs

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. In een landschap van eenmalige hits krijgen kunstenaars er een parcours op lange termijn.
Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In het Kaaiprogramma komen maatschappelijke en ecologische thema’s vaak aan bod. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.
Het Kaaitheater presenteert ieder seizoen een 100-tal producties en programma’s, op twee locaties in de Brusselse kanaalzone: het Kaaitheater en de Kaaistudio’s.

 

'MONUMENT 0.5: THE VALESKA GERT MONUMENT' - ESZTER SALAMON [FR/DE]

Samen met Boglàrka Börcsök vertaalt Eszter Salamon vooral een energie uit het verleden naar het heden. Ze geven het kunsthistorische discours een autobiografisch karakter, en vullen historische gaps op met eigen verbeelding. Deze speculatieve benadering van geschiedenis zorgt voor onverwachte betekenissen en referenties aan het heden.

Wanneer   Do 18 & vr 19/10/18 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'Common Ground' - BENJAMIN VANDEWALLE & PLATFORM-K [BE]

Common Ground is een gemeenschappelijke ruimte waarin Benjamin Vandewalle, Kobe Wyffels en Hannah Bekmans elkaar in al hun eigenheid kunnen ontmoeten, aftasten en provoceren. Wat kunnen ze van elkaar leren?

Wanneer   Za 27 & zo 28/10/18 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'to come (extended)' - METTE INGVARTSEN [DK/BE]

In to come (extended) – een remake van een performance met 5 dansers uit 2005 – zoeken 15 performers naar de verhouding tussen individuele seksuele vrijheid en seksualiteit als collectieve ervaring. De relatie tussen een groep anonieme lichamen en de individualiteit van één naakt lichaam onthult een spannend contrast.

Wanneer   Vr 16 & za 17/10/18 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'Fase' - ANNE TERESA DE KEERSMAEKER / ROSAS [BE]

In to come (extended) – een remake van een performance met 5 dansers uit 2005 – zoeken 15 performers naar de verhouding tussen individuele seksuele vrijheid en seksualiteit als collectieve ervaring. De relatie tussen een groep anonieme lichamen en de individualiteit van één naakt lichaam onthult een spannend contrast.

Wanneer   Do 8, vr 9, za 10, do 15, vr 16, za 17, do 22, vr 23 & za 24/11/18 om 20.30 uur en zo 11 & zo 25/11/18 om 15 uur in Rosas performance space, Van Volxemlaan 164, 1190 Vorst (lees meer)

 

'FLAMER' - FEMKE & LANDER GYSELINCK [BE]

Lander, drummer, danst (muzikaal), Femke, danseres, musiceert (dansant), tot het  flou wordt en in elkaar overloopt. Vertrekpunt is een nummer van Jennifer Lopez – nog zo’n gemeenschappelijke fascinatie – waaruit ieder een dansfrase destilleert, die de ander ‘resamplet’.

Wanneer   Do 29 & vr 30/11/18 om 20.30 uur in Kaaistudio's (lees meer)

 

'Chesterfield' - ALIX EYNAUDI [FR/AT]

Chesterfield is een patchwork van beweging, geluid, lichamen, boeken, stoffen, licht, geweven met leren draad… en dat alles gecomponeerd op een sensuele cadans.

Wanneer   Vr 7 & za 8/12/18 om 20.30 uur in Kaaistudio's (lees meer)

 

'Dans la peau de l’autre' - PEPE 'ELMAS' NASWA [CD]

De dans toont de chaos en de radeloosheid van een aan zijn lot overgelaten generatie. De bewegingen zijn doordrongen van hun kwaadheid en frustraties. In de muziek en de opzwepende ritmes van DJ Samantha zitten invloeden van Congolese rumba, hip hop, rap, enzovoort.

Wanneer   Za 15 & zo 16/12/18 om 20.30 uur in Kaaistudio's (lees meer)

 

'The Last King of Kakfontein' - BOYZIE CEKWANA [ZA]

Met The Last King of Kakfontein reageert Boyzie Cekwana op de opkomst van populistische machthebbers in zijn eigen Zuid-Afrika en in de rest van de wereld. Hij wil de politieke leiders ontmaskeren die de democratie vooral zien als een manier om snel rijk te worden, en hun onderdanen beschouwen als louter objecten. Het is een reflectie op een wereld in verandering, die ten onder gaat aan een gebrek aan ideeën. Waar links niet alleen rechts wordt, maar rechts ook alsmaar gevaarlijker.

Wanneer   Di 18 & wo 19/12/18 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'THE SIX BRANDENBURG CONCERTOS' - ANNE TERESA DE KEERSMAEKER, AMANDINE BEYER / ROSAS & B’ROCK ORCHESTRA [BE]

Na Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten en Vortex Temporum benadert De Keersmaeker de muziek opnieuw als partituur voor de dans, waardoor Bachs polyfonische meesterschap een werkelijke belichaming op scène krijgt. Het barokensemble B’Rock voert de concerti live uit. Violiste Amandine Beyer, met wie De Keersmaeker eerder Partita 2 maakte, neemt de muzikale leiding op zich.

Wanneer   Za 5, ma 7, di 8 & wo 9/01/19 om20 uur & zo 6/01/19 om 15 uur in DE MUNT/LA MONNAIE, Place de la Monnaie, 1000 Bruxelles (lees meer)

 

'A LOT OF MOVING PARTS' - ELEANOR BAUER [US/BE]

Deze solo brengt de Amerikaanse choreografe en performer Eleanor Bauer jaren van danspraktijk en -schriftuur samen. Ze gaat aan de slag met fricties, botsingen, vertalingen, liefdesverhoudingen en lacunes tussen dans en taal. Ze keert terug naar de etymologische betekenis van choreografie – het Griekse ‘Choreia’ (dans) en ‘graphein’ (schrijven) – en schrijft dans in bewegingen én in woorden. In het Zweeds zijn ‘voelen’ en ‘weten’ één en hetzelfde woord. Puur toeval, of poëtische gerechtigheid?

Wanneer   Vr 11/01/19 in Kaaitheater (lees meer)

 

'IN THE SKY I AM WALKING' - BENJAMIN VANDEWALLE & HYOID [BE]

Vocaal ensemble HYOID en choreograaf Benjamin Vandewalle gaan aan de slag met het iconische maar zelden uitgevoerde werk, Indianerlieder (1972) van Karlheinz Stockhausen. Ze creëren een totaalervaring die de vitaliteit en tijdloosheid van Stockhausens muziek wil openbaren. Ze stappen af van de originele scenografie, en geven het publiek een plek middenin het driedimensionale ritueel.

Wanneer   Di 15, wo 16/01/19 om 20.30 uur & wo 16/01/2018 om 18 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'BUILT TO LAST' - MEG STUART / DAMAGED GOODS [US/DE/BE] & MÜNCHNER KAMMERSPIELE

Vijf performers reizen doorheen de geschiedenis van de dans – en mogelijk ook naar zijn toekomst. Keer op keer kondigt een indrukwekkende, nieuwe wereld zich aan, waarin ze door subtiele variaties in hun bewegingen een nieuw bewustzijn ontdekken. Van de ruimte, over de situatie, tot zichzelf en elkaar. De voortdurende poging om overeind te blijven toont de mens in al zijn kwetsbaarheid.

Wanneer   Za 19/01/19 om 20.30 uur & zo 20/01/2018 om 15 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'SORROW SWAG' - LIGIA LEWIS [DO/DE]

Op meticuleuze wijze schept Lewis een hybride lichaam op scène, dat zich in een constante staat van flux bevindt. Ze ontwikkelde een bewegingstaal met als krachtlijnen de acteertechnieken van Stanislavski en aspecten uit Authentic Movement – een improvisatietechniek uit de jaren 50 – om zo tot een intense belichaming te komen.

Wanneer   Vr 25 & za 26/01/2018 om 20.30 uur in Kaaistudio's (lees meer)

 

'QUARTETT' - ROSAS & TG STAN [BE]

Een salon voor de Franse Revolutie, een bunker na de Derde Wereldoorlog. Terwijl de wereld op het punt staat in te storten, voeren een man en een vrouw een vlijmscherpe dialoog  – gebaseerd op een bijtende tekst van Heiner Müller. De confrontatie tussen de twee is ook een confrontatie tussen de macht van woorden en de dreiging van beweging. Welke verschijningsvormen kan communicatie aannemen? Frank Vercruyssen van tg STAN en Cynthia Loemij van Rosas delen de scène en graven naar de essentie van de relatie tussen woord en beweging.

Wanneer   Wo 23, do 24, vr 25 & za 26/01/2018 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'THE WAVES' - NOÉ SOULIER [FR]

Tijdens een voortdurend veranderende bewegingspuzzel componeert Soulier ritme zoals je beweging zou schrijven. In deze nieuwste creatie voert hij naast zes dansers ook twee percussionisten op: Tom De Cock en Gerrit Nulens van het Ictus-ensemble. De drumgeluiden voegen komma’s en punten toe, punctueren of pauzeren een bewegingsreeks, of laten een actie opnieuw beginnen. Met The Waves waagt hij zich op de grens van een uiterst precies dansschriftuur en pure improvisatie!

Wanneer   Vr 1 & za 2/02/2018 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'FIGURE A SEA' - CULLBERG BALLET & DEBORAH HAY [SE, US]

Een golvende constellatie van lichamen deint onophoudelijk. Laat je meevoeren door Figure a Sea: een zee van mogelijkheden en een meditatie over kijken naar muziek, naar vluchtigheden, naar synchrone en onverwachte momenten. De choreografie is tegelijk technisch virtuoos en uitgesproken minimalistisch. Dansicoon Deborah Hay daagt de intelligentie, schoonheid én humor van de Cullbergdansers uit. Het resultaat is 60 minuten sublieme puurheid, schoonheid en lichamelijkheid.

Wanneer   Vr 15 & za 16/02/2018 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'WHITE ON WHITE' - BAHAR TEMIZ & MARC VANRUNXT [TR/FR, BE] KUNST/WERK

Welke bewegingen of bewegingsfragmenten herinnert een danser zich na jarenlange training en podiumervaring? In het eerste deel van deze solo voor danseres Bahar Temiz onderzoekt Vanrunxt de kracht en de mogelijke betekenis van beweging via de herinnering. In het tweede deel vecht Bahar tegen een vertraagde ‘disco-drone’: een scène als één lichtflits die duurt en blijft duren.

Wanneer   Wo 27/02/2018 om 20.30 uur in Kaaistudio's (lees meer)

 

'WHITE ON WHITE' - MARC VANRUNXT / KUNST/WERK & JAN MARTENS [BE]

De artistieke wegen van Marc Vanrunxt en Jan Martens kruisten elkaar al geregeld en komen nu samen in een solo voor Jan. Vanrunxt was erbij in de vroege jaren 80, bij het begin van de vernieuwende dansgolf in Vlaanderen. Jan Martens zorgt, een paar generaties verder, met verve voor de opvolging en verderzetting van deze golf. In lostmovements gaan ze op zoek naar verloren en vergeten bewegingen.

Wanneer   Do 28/02/2018 & vr 1/03/2018 om 20.30 uur in Kaaistudio's (lees meer)

 

'HISTOIRE(S) DU THÉÂTRE II: ETERNAL LAWS OF AFRICAN DANCE' - FAUSTIN LINYEKULA / NTGENT [CD/BE]

Wat is theater? Wat betekenen emoties en geschiedenis op een podium? En kun je er waarheid aantreffen? In de reeks Histoire(s) du Théâtre benaderen regisseurs en choreografen – van de meest diverse achtergronden – deze vragen vanuit een persoonlijke benadering.

Wanneer   Vr 1 & za 2/03/2018 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'FLOWERS (WE ARE)' - CLAIRE CROIZÉ & MATTEO FARGION [FR/BE,IT]

In Flowers (we are) gaat Claire Croizé aan de slag met twee van haar favoriete inspiratiebronnen: Bach en Rilke. Ze legt beide grootheden in de handen van Matteo Fargion, de Britse componist en performer die je ongetwijfeld kent van zijn geniale duetten met choreograaf Jonathan Burrows.

Wanneer   Wo 27 & do 28/03/2018 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'LAMAKH' - MICHIEL VANDEVELDE [BE]

Kan dans een tool zijn om de toekomst te verbeelden? Kun je met choreografie sciencefiction maken? Michiel Vandevelde wil deze vragen beantwoorden aan de hand van de abstracte tekeningen van Valery Pavlovich Lamakh (1925-1978). Deze Oekraïense kunstenaar werkte 30 jaar lang aan een kosmologische mythologie – zijn Boek van Schema’s – waarmee hij onderzoekt welke kennis we uit licht kunnen halen.

Wanneer   Do 4 & vr 5/04/2018 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'JUST IN TIME (LETTERS TO DANCE)' - DEUFERT&PLISCHKE [DE]

Naar aanleiding van Dag van de Dans 2019 komen deufert&plischke naar Brussel om ook hier drie weken lang ‘Letters to Dance’ te verzamelen. Als afsluiter van het project nodigen ze iedereen ten dans op een heus Bal Populaire. De lokaal verzamelde favoriete dansbewegingen vormen de basis voor een gezamenlijke choreografie. Maar er zal ook live muziek zijn, onverwachte dansdemonstraties en live gebrachte ‘Letters to Dance’ van enkele grote namen uit de Brusselse dansscène.

Wanneer   Za 27/04/2018 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'BODY OF WORK' - DANIEL LINEHAN / HIATUS [US/BE]

In Body of Work gaat Daniel Linehan bij zichzelf op zoek naar sporen van dans en choreografie. Hij verdiept zich in het choreografisch materiaal dat hij de afgelopen 13 jaar creëerde en ontdekt fragmenten die na al die tijd nog aanwezig zijn in zijn lichaam. Die remixt hij tot een nieuwe danssolo: een choreografie van het verstrijken van de tijd, die aantoont hoe het verleden altijd in het heden is verankerd.

Wanneer   Do 25, vr 26& za 27/04/2018 om 20.30 uur in Kaaistudio's (lees meer)

 

'BEHALF' - PICHET KLUNCHUN & CHEN WU-KANG  [TH]

Behalf is een gedanste dialoog tussen de Thaise danser Pichet Klunchun en de Taiwanese danser Chen Wu-kang. Vertrekpunt zijn gesprekken over hun culturele achtergronden en de sociale, patriarchale structuren in zowel Thailand als Taiwan. Over de relatie tussen traditionele en hedendaagse dans en de verhouding tussen meester en leerling.

Wanneer   Vr 3 & za 4/05/2018 om 20.30 uur in Kaaitheater (lees meer)

 

'BARTÓK/BEETHOVEN/SCHÖNBERG - REPERTORY EVENING' - ANNE TERESA DE KEERSMAEKER / ROSAS [BE]

Maak in de loop van één avond een reis doorheen de tijd. Bartók/Beethoven/Schönberg voert je mee langs drie vroege werken uit Anne Teresa De Keersmaekers oeuvre, stuk voor stuk choreografische antwoorden op historische partituren.

Wanneer   Wo 19, do 20, vr 21, za 22, di 25, wo 26 & do 27/06/2018 om 20.30 uur & zo 23/06/2018 om 15 uur in Kaaitheater (lees meer)

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×