Hoofdmenu

Hongaarse dans

Cursus internationale folklore i.s.m. Goe Folk

Hongaarse muziek kent heftige emoties en is zeer meeslepend. Zij uit zich zowel in zeer langzame klaagliederen als in de meest opwindende zigeunercsárdás. Net zoals de Hongaarse taal is ook de Hongaarse muziek geïsoleerd gebleven. Temidden van Slavische en Romaanse volkeren vormen de Hongaren een cultureel eiland. Hun taal noch hun muziek vormen ook maar enige verwantschap met de omringende culturen.
Hongaren zijn trots op hun land, volk en cultuur, zelfs chauvinistisch misschien. Hongaren zijn hardwerkende mensen, zijn streng voor zichzelf en nemen het leven doorgaans zwaar op. Tenslotte hebben Hongaren veel te verduren gehad: veel armoede, een feodaal verleden, communistische onderdrukking, bijna alle oorlogen verloren, vaak voor de foute bondgenoot gekozen: dit alles stemt niet vrolijk. Al deze ingrediënten zijn te herkennen in de Hongaarse dans en de Hongaarse muziek. Het leven is een ernstige zaak, een lied ook, de dans ook. Lijden, armoede, verdriet, overleven, strijden. Veel Hongaarse muziek klinkt dan ook weemoedig.
Hongaarse muziek en dans heeft veel eeuwenoude Midden- en West-Europese elementen bewaard. Deskundigen herkennen hofdansen uit de Middeleeuwen en de renaissance, zoals de quadrille (négyes). Mede dankzij een goede band tussen adel en de boeren, zijn in Hongarije hofdansen populair geworden bij het gewone volk. Ook de dans wordt gekenmerkt door ernst, perfectionisme, trots en schoonheid. Ook typisch zijn de vele parendansen. Door de dames wordt veel gedraaid en de heren hebben complexe klapfiguren, die er erg spectaculair uitzien.

Voor dansdocenten en gevorderde dansers internationale folklore.

Marc Bout studeerde af aan de dansacademie in Tilburg in 1994 en specialiseerde zich o.a. in Hongaarse dansen. Zo danste hij een jaar bij het Hongaars staatsensemble in Budapest en geeft regelmatig workshops en cursussen Hongaarse dans. Daarnaast is hij ook docent werelddans en didactiek.

 

Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. Goe Folk (www.goefolk.be)

 

Wegbeschrijving? Klik hier
Inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden

Datum:
zaterdag, 3 december, 2016
Wanneer:
Van 11 tot 18 uur
Locatie:
Planeet Mars
Straat:
Land van Waaslaan
Huisnummer:
78
Postcode:
9040
Gemeente:
Sint-Amandsberg (Gent)
Land:
België
Prijs:
basis 30 euro / abonnee 20 euro / reductie 15 euro
Contactgegevens:

Inschrijven via inschrijven@danspunt.be. Inschrijven voor 23 november 2016. Vermeld code V16/25.

Discipline:

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×