Hoofdmenu

Vlaams talent verzameld in Bornem

31/03/2014

Vlaams talent verzameld in Bornem

10 jaar Dance.Impact

In een druk bijgewoonde 10de editie van Dance.Impact in cultuurcentrum Ter Dilft Bornem, zocht een jury van dansdeskundigen op zondag 30 maart naar het gezelschap dat een jaar lang het kwaliteitslabel ‘Ambassadeur 2014 voor Hedendaagse Dans in Vlaanderen’ mag dragen.
Het is ondermeer dankzij dit soort jaarlijkse initiatieven van Danspunt, het Vlaams steunpunt voor amateurdans. dat er in de voorbije 10 jaar een grote weg is afgelegd. Zelden waren zoveel danstechnisch goede en enthousiaste amateurdansers op één podium te zien.
De gegeerde titel ging uiteindelijk naar de Retina Jongeren uit Berchem en Oiterpe uit Drongen kreeg een welverdiende eervolle vermelding.

Zeven groepen mochten na een strenge preselectie aantreden om publiek en jury voor hen te winnen: Junior Company (Terpsichore, Bornem), Compagnie D (Dansatelier Marleen Sempels Leuven), Cie-it (Dancelot, Brugge), Retina Jongeren (Berchem), Oiterpe (Drongen), Compagie Aira (Danscentrum Aike Raes, Heverlee) en Junior Compagnie Arlekino (Antwerpen).


Retina Jongeren ons stage ©Joke Van den Heuvel

Tijdens de beraadslaging van de jury kon het publiek nog eens genieten van „Douchecrime” de schitterende choreografie van Iraïs Ooms, opgevoerd door de dansers van de SAMWD uit Sint-Niklaas. Zij waren de ambassadeurs van vorig jaar. Daarnaast werd ook een gastgezelschap uit Tsjechië verwelkomd: ‘NoTa’, uit Pilzen (Europese Culturele Hoofdstad 2015). Hun ‘Inspiration in Haiku’ gaf aan de avond een bijzondere en intimistische toets.

De jury besliste uiteindelijk om het ambassadeursbeeldje te overhandigen aan de Retina Jongeren uit Berchem die op hoogstaand niveau de choreografie ‘Zero 09’ van Filip Van Huffel wisten neer te zetten. De jury beloonde hen voor het coherente geheel, de muziek, de flow en de energie die het gezelschap wist over te brengen op het publiek.
Een eervolle vermelding ging naar Oiterpe uit Drongen. ‘Foamclouds in my Head’ van Merel Vercoutere, werd geëerd omwille van hun inspirerende, out-of-the-box voorstelling.

De jury bestond uit Pol Coussement (voorzitter), Dafne Maes, Iraïs Ooms, Truus Cavens en Joke Quaghebeur.
  


Retina Jongeren groepsfoto ©Joke Van den Heuvel

 

De nieuwe ambassadeur wint 750 euro, te besteden aan dansgerelateerde uitgaven. De groep zal bovendien door Danspunt uitgenodigd worden om deel te nemen aan binnen- en buitenlandse optredens en festivals, waar ze Vlaanderen op een kwalitatieve wijze mogen vertegenwoordigen.
Danspunt is bijzonder trots en wenst langs deze weg dan ook alle dansers, choreografen en sympathisanten te feliciteren voor hun enthousiasme en inzet, die aan de basis ligt van deze prachtige staalkaart voor de amateurdans in Vlaanderen!

Dance.Impact is een initiatief van Danspunt in samenwerking met Terpsichore.
 

Danspunt organiseert in diverse dansgenres wedstrijden voor amateurdansgezelschappen. Een onafhankelijke jury van experts beoordeelt de dansvoorstellingen en beslist wie dat jaar 'Ambassadeur voor de amateurdans in Vlaanderen’ in een bepaald dansgenre wordt. Op basis van dit kwaliteitslabel worden de ambassadeurs regelmatig aangesproken om op te treden op binnen- en buitenlandse festivals of dansoptredens.

Momenteel organiseert Danspunt wedstrijden in vier dansgenres:
Dance.Impact - hedendaagse dans
Dance.Vibes - moderne dans
Dance.Classix - klassieke dans
Dance.Kicks - urban dance

 

- EINDE PERSBERICHT -

  • Download hieronder de eerste hoge resolutiefoto’s van de ambassadeur. Verplichte vermelding: ©Joke Van den Heuvel
  • Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie.
  • Meer info over de andere Ambassadeurs, de vorige winnaars van Dance.Impact en over Danspunt: www.danspunt.be
  • Meer info over Retina Jongeren: www.retinadance.com of 0485 53 23 04 (choreograaf Filip Van Huffel)

 

Regio: 

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×