Hoofdmenu

Along the roma trail

Cursus internationale folklore (Roma en Armeense dans) i.s.m. Zonne

 

Deze dansdag is een tweeluik van Armeense en zigeunerdansen, respectievelijk o.l.v. specialisten Tineke en Maurits Van Geel.

Armeense dans - Tineke Van Geel
Het brede aanbod van de Armeense dans wordt behandeld. Van temperamentvol tot lyrisch, van rustig tot 'macho'. Armeense dansen omvatten vaak niet alleen voetenwerk, maar ook armbewegingen. Enige danservaring is dus zeker nuttig.

Roma dans - Maurits Van Geel
Hoewel de Roma oorspronkelijk uit India komen, geeft hun andere naam Reizigers, al aan dat hun cultuur over grote delen van de wereld is verspreid. Zij drukten ook vaak hun (muzikale) stempel op lokale culturen in landen waar zij zich vestigden. Het karakter van Roma muziek varieert van lyrisch tot energiek en weet in al zijn verschijningsvormen een groot publiek aan te spreken. Ook de dansen reflecteren deze diversiteit in temperament. Een bijzonder kenmerk is het improviseren en variëren vanuit een bestaande vorm. Juist dit belangrijke aspect heeft Maurits in zijn dansprogramma ‘Along the Roma trail’ een plek weten te geven. Het programma bevat dansen uit India, Rusland, Hongarije, Roemenië en Slowakije. Je leert de dansen aan, maar krijgt ook heel wat achtergrond mee over de Roma en hun oorsprong.

Tineke van Geel houdt zich al 25 jaar bezig met Armeeense dans en heeft op haar vele bezoeken aan Armenië met diverse docenten gewerkt en ook zelf onderzoek gedaan naar de folklore en cultuur. Zij trainde met diverse dansgroepen en studeerde zowel aan de Sayat Nova dansacademie als de docentenopleiding in Yerevan. Omdat veel dansmateriaal in Armenië nog nooit op geluidsdragers is uitgebracht, produceert zij CDs met Armeense muziek onder haar eigen Van Geel Records label. Ook leidt zij dansreizen naar Armenië die zich in grote internationale belangstelling mogen verheugen. Tineke is een uitstekende docent, temperamentvol en vrolijk, waarbij je tegelijkertijd de diepe verbondenheid voelt die zij heeft met het Armeense volk en zijn trieste geschiedenis. Zij is ook buiten Europa een graag gezien docent en geeft cursussen in het Verre Oosten, Australië, de Verenigde Staten en Canada. In maart 2006 ontving zij een onderscheiding van de Armeense regering voor haar inzet bij de verbreiding van de Armeense dans en cultuur.

Maurits van Geel is vanaf 1970 als dansdocent en choreograaf actief. Van 1989 tot januari 2011 werkte hij bij het Internationaal Danstheater, eerst als artistiek assistent en vanaf 1997 als artistiek directeur. Gedurende deze periode maakte hij 47 dansproducties waaronder De Reizigers (1994) en Reizigers uit Rajasthan (2003). Aan deze twee producties over de Roma/Zigeuner cultuur, beiden met 5 sterren beoordeeld, ging een lange periode van research vooraf. Hij reisde daarvoor naar Rusland, Engeland, India, Pakistan, Roemenië, Slowakije, Turkije en Frankrijk. Ook in andere landen, tijdens onderzoek voor andere producties, stuitte hij op Roma dans. 

 

Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. Zonne (www.zonne.be)

Wegbeschrijving? Klik hier
Inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden

 

Vanaf 2017 hanteren we voor de cursussen twee soorten prijzen:
- eerste prijs = basisprijs
- tweede prijs = ledenprijs of reductieprijs (voor studenten, mensen met een vervangingsinkomen of voor mensen met een hogere tegemoetkoming van het ziekenfonds)

 

 

Datum:
zaterdag, 11 februari, 2017
Wanneer:
Van 10 tot 17 uur
Locatie:
Parochiecentrum Schorvoort
Straat:
Schorvoortberg
Huisnummer:
58
Postcode:
2300
Gemeente:
Turnhout
Land:
België
Prijs:
basis 20 euro / leden of reductie 15 euro
Contactgegevens:

Inschrijven via inschrijven@danspunt.be. Inschrijven voor 1 februari 2017. Vermeld code V17/02.

Discipline:
Genre:
Regio:

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×