Hoofdmenu

Zomeracademie 2015

Atelier Performance met choreograaf Paulo Guerreiro

 

Zin om zeven dagen lang te creëren in een zomerse atmosfeer? Dan is De Zomeracademie iets voor jou! Deze jaarlijkse atelierweek wordt georganiseerd door Destelheide en De Veerman, in coproductie met o.a. Danspunt. In 2015 vindt al de 21ste editie van De Zomeracademie plaats.

Het concept blijft ongewijzigd: je kiest uit één van de negen disciplines en werkt een week lang aan je eigen artistieke zoektocht, terwijl je gecoacht wordt door een professionele kunstenaar. Verwacht dus geen workshopweek, maar wel een artistieke oase waarin er tijd en ruimte is om eigen werk te creëren. De inspirerende omgeving en de zonnige dagen doen de rest! Omdat er meerdere ateliers tegelijk plaatsvinden, ontstaat er een spontane uitwisseling tussen de verschillende disciplines. Bovendien zorgt de diversiteit aan deelnemers (amateurkunstenaars, jeugd- of kunsteducatieve werkers, docenten,…) voor een grote verscheidenheid aan artistieke meningen en stijlen.

In het atelier performance ga je samen met choreograaf Paolo Guerreiro op zoek naar hoe je een straffe solo, parcours in de openbare ruimte, happening, performatieve installatie,… kan maken. Het eindresultaat staat vrij en ontstaat tijdens de week. Vertrekken doe je vanuit beweging, je lichaam en jouw persoonlijke verhaal. Van daaruit onderzoek je hoe je samen met anderen tot een performance kan komen.

De andere ateliers zijn geluids- en luisterkunst, fotografie, verhalen maken en vertellen, kostuumontwerp, monumentale kunst, redesign, beeld & muziek/muziek & beeld, en songwriting. Kortom: De Zomeracademie is een niet te missen afspraak voor wie zelf actief en artistiek wil bijtanken of educatieve inspiratie wil opdoen!

 

Performance atelier met choreograaf Paulo Guerreiro

Als performer ben je altijd op zoek naar de juiste aanpak voor een werk, naar de elementen waar je mee wil spelen en naar de inhoud waar je rond wil werken.

In mijn geval is een van de basiselementen waar ik mee werk 'autoreferentie', het persoonlijke verhaal van de performer, het 'zelf' als hoofdonderwerp en dramaturgisch element. Het lichaam -met zijn (potentiële) inhouden, zijn verhalen, zijn geschiedenis, zijn gevoelens- is daarbij telkens het uitgangspunt.

Daarnaast is er het element 'relatie'. Niet alleen de relatie tot een ander/een groep, maar ook ten opzichte van de ruimte, het zelf, een object. Het lichaam kan daarbij zelf als object gebruikt worden, bv. als werktuig of als canvas.

En ten slotte is er iets dat we 'context' zouden kunnen noemen: het definiëren en herdefiniëren van het lichaam in de ruimte, omgeving, tijd, het moment, de omstandigheid ...

Het performance atelier zal bestaan uit verschillende individuele, groeps- en samenwerkingsopdrachten rond de 3 elementen 'zelf', 'relatie' en 'context', met het lichaam als centrale kern.

Daarnaast is er ruimte om individuele projecten of ideeën te ontwikkelen en uit te werken.

 

Paulo Guerreiro studeerde choreografie aan de Hogeschool voor Dans in Lissabon en werkte met verschillende choreografen doorheen Europa.
Zijn artistiek werk neemt zeer diverse vormen aan (performance, videokunst, installaties ...) en heeft steeds het lichaam als centraal thema.

Hij begeleidt workshops over lichaamsbewustzijn, creativiteit en beweging  voor organisaties als De Veerman, l’O en Cacao Bleu. In het voorjaar van 2015 danst hij in een productie van HETPALEIS.

Dit atelier wordt voornamelijk in het Engels gegeven.

 

Meer info: www.zomeracademie.be

 

Organisatie: De Zomeracademie is een initiatief van Destelheide en De Veerman, in een co-productie met o.a. Danspunt

 

 

Datum:
maandag, 20 juli, 2015 tot zondag, 26 juli, 2015
Locatie:
Vormingscentrum Destelheide
Straat:
Destelheidestraat
Huisnummer:
66
Postcode:
1653
Gemeente:
Dworp
Land:
België
Prijs:
Danspuntabonnees 430 euro; niet-abonnees 475 euro (prijs, incl. verblijf, maaltijden, workshops) – an-dere prijscategorieën vind je op de website
Contactgegevens:

Meer info en inschrijven: www.zomeracademie.be, dharts@destelheide.be, T. 02 380 39 15

Discipline:

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×