Hoofdmenu

In eenvoud zit de kracht

!Deze cursus gaat helaas niet door!

 

In onze reeks ‘Improviseren kan je leren!?’ deze keer met klemtoon op improvisatie in volksdans

met Annette Truijens

Hoe kan je improvisatie toepassen in een dansgenre waarvan de structuren vastliggen? In een genre waarbinnen weinig ruimte lijkt te zijn om met de bestaande creatie te ‘spelen’?

In deze cursus werken we met geleide improvisatie. Daarbij zal de volksdans als uitgangspunt worden genomen en niet het improviseren zelf. We onderzoeken wat karakteristiek is aan volksdans. Dit vormt meteen de basis en het kader voor het improviseren. Je ervaart hoe je met kleine opdrachten kan spelen met volksdans zonder de eigenheid ervan te verliezen.

En waarom zou je improviseren met volksdans? Omdat improviseren een goede bijdrage kan leveren aan de uitvoering, dynamiek en beleving van de dans. Je kan je dansers meer bewust maken van het dansmateriaal maar ook van hun eigen mogelijkheden. Het gaat er bovenal om het dansplezier nog meer te vergroten. Je gaat spelen met bewegingskwaliteiten, ruimtegebruik, manieren van samen dansen, muzikaliteit. In deze minicursus staan jij en jouw vraag centraal.

Geef bij inschrijving eventuele vragen van te voren al aan zodat deze waar mogelijk meegenomen kunnen worden in de cursus. Er zal ook tijd zijn voor het delen van ervaringen met elkaar. Waar loop je tegen aan? Wat waren je succesmomenten?

Wat breng je mee naar de cursus? Twee dansen (en de muziek) waarvan één parendans. Niveau en doelgroep zijn niet belangrijk. En hiermee gaan we aan de slag. In eenvoud zit de kracht?

 

Annette Truijens is in 1992 afgestudeerd als docent dansexpressie/folkloredans aan de Tilburgse dansacademie, tegenwoordig Fontys Dansacademie. Sinds haar afstuderen is ze actief als docent, danser, consulent en choreograaf. Ze danste meer dan 10 jaar bij Piet Hein, een volksdansgroep die Nederlandse volksdanschoreografieën danste met een eigentijds concept. Ze was er ook voorzitter en artistiek leidster. In 2003 startte ze Stichting AnneThé. Haar fascinatie gaat uit naar volksdansen met een eigentijds verhaal. Als maker gaat zij op zoek naar hoe de volksdans van toen nog betekenis kan hebben voor nu en maakt daarbij volop gebruik van de rijke tradities, vele codes en prachtig dansmateriaal die de (Nederlandse) volksdans rijk is. Centraal staan voor haar de dansers, zij zijn altijd het uitgangspunt voor hoe de choreografie er uit komt te zien.

Data: za 26 oktober en zo 17 november 2013
Meer info over de locatie: Sint-Lucas Antwerpen
 

Datum:
zaterdag, 26 oktober, 2013
Wanneer:
van 10 tot 17 uur
Locatie:
Sint-Lucas Antwerpen (polyvalente zaal)
Straat:
Sint-Jozefstraat
Huisnummer:
35
Postcode:
2018
Gemeente:
Antwerpen
Land:
België
Prijs:
85 euro
Prijs leden:
45 euro
Contactgegevens:

Danspunt vzw T. 09 269 45 30 - Inschrijven en betalen voor 14 oktober 2013 via inschrijven@danspunt.be - Code: V13/22

Discipline:
Genre:

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×