Hoofdmenu

Basiscursus choreografie: Dans maken

Deze cursus is volzet - Schrijf je zeker in op de wachtlijst!

 

met Sarah Bostoen, Filip Van Huffel, Ugo Dehaes en Ula Sickle

 

WISPER, Danspunt en STUK stellen een intensieve basiscursus choreograferen voor.
Je leert in deze opleiding dans te maken vanuit de basisprincipes van choreografie.

 

Volgende doelstellingen staan voorop:

 1. Je verwerft inzicht in het maakproces van een dansvoorstelling. Je krijgt zicht op waar je zelf het meeste affiniteit mee hebt. Je werkt vanuit je eigen stijl.
 2. Vanuit praktische werkmethoden worden choreografische tools aangereikt. Er worden verschillende werkmogelijkheden voorgesteld om te choreograferen. Hoe geef je een idee vorm? Hoe maak je een toonmoment pittig voor het publiek?

Waar kan je je inhoudelijk aan verwachten:

 • Hoe kom je praktisch tot bewegingsmateriaal en hoe kan je een boeiend geheel maken met dat verkregen bewegingsmateriaal?
 • Hoe ga je te werk vanuit verschillende startpunten, vanuit een concept, beeldmateriaal, muziek of improvisatie?
 • Hoe bouw je een choreografie op, hoe zet je een idee om in een interessante vorm? Hoe vertaal je jouw artistieke noodzaak naar de buitenwereld?

Naast het zelf uitproberen en ontwikkelen, werpen we een blik op het maakproces van verschillende choreografen. Via onderzoek, uitproberen, uitwisseling, oefeningen en opdrachten doe je kennis en inzicht op over verschillende invalshoeken en mogelijkheden bij het werken aan een dansvoorstelling. Centrale vragen daarbij zijn: hoe komt deze specifieke choreograaf tot bewegingsmateriaal? Van waaruit maken zij hun compositorische keuzes? Hoe ga je zelf met deze informatie aan de slag?

Doorheen de cursusdagen geven we telkens opnieuw aandacht aan de communicatieve vaardigheden die belangrijk zijn als choreograaf. Hoe communiceer je wat je wil aan jouw dansers? Hoe krijg je duidelijkheid in wat je wil, voor jezelf en voor anderen? Hoe bouw je een repetitie op? Doorheen oefeningen en opdrachten krijg je handvaten aangereikt om jouw idee met je dansers te delen.

 

Sarah Bostoen begeleidt het traject. Er wordt gecreëerd, geëxperimenteerd en gespeeld met beweging en choreografie. Je verkent verschillende mogelijkheden en leert veel choreografische tools te hanteren.

Doorheen het proces komen er een aantal andere choreografen langs (Filip Van Huffel, Ugo Dehaes, Ula Sickle) die inkijk geven in hun methodiek, aanpak en ervaring met choreograferen.

Verder ga je als maker met een uitgebreidere opdracht aan de slag. Alle input en materiaal uit de cursusdagen wordt verder uitgediept in deze oefening. Met je eigen dansers kan je tussen de sessies door tools en inzichten uitproberen. Via videomateriaal wordt tussentijds teruggekoppeld. De mogelijkheid bestaat om eigen dansers ook in te zetten  op 1 van de cursusdagen. Dit wordt ruim op voorhand gecommuniceerd.

Het traject gaat door in STUK, wat ons de mogelijkheid geeft om maakprocessen van dicht(er)bij mee te volgen.

 

BEGELEIDING

Sarah Bostoen is danseres en choreografe. In 2007 rondde ze haar opleiding aan de Fontys Dansacademie Tilburg (NL) af. Ze is drijvende kracht achter compagnie Monica.

 

PRAKTISCH

Data: 6 zondagen en 1 weekend zonder overnachting:

 • Zo 29 nov 2015 van 10 tot 17 uur
 • Zo 13 dec 2015 van 10 tot 17 uur
 • Zo 10 jan 2016 van 10 tot 17 uur
 • Zo 31 jan 2016 van 10 tot 17 uur
 • Zo 28 febr 2016 van 10 tot 17 uur
 • Zo 6 mrt 2016 van 10 tot 17 uur
 • Za 19 mrt 2016 van 10 tot 19 uur
 • Zo 20 mrt 2016 van 10 tot 17 uur

Locatie: Kunstencentrum STUK

Voorkennis:  Je hebt ervaring in hedendaagse dans, jazz, klassieke of moderne dans.

Prijzen: 370 euro / 320 euro / 285 euro

Let op, de plaatsen zijn beperkt!

 

 

 

i.s.m.

         

 

Wegbeschrijving? Klik hier
Inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden

 

 

 

Nieuwe prijzen voor onze vormingsactiviteiten: basisprijs / abonneeprijs / reductieprijs!

Danspunt heeft haar ledenstructuur flink gewijzigd, zodat we in de toekomst nog meer dansliefhebbers dan voorheen kunnen bereiken en artistiek inspireren. Als gevolg daarvan hanteren we nieuwe prijzen voor onze vormingsactiviteiten: Er is een basisprijs, een abonneeprijs en een reductieprijs voor studenten, voor mensen met een vervangingsinkomen of voor mensen met een hogere tegemoetkoming van het ziekenfonds. Om een beroep te kunnen doen op deze reductieprijs stuur je bij je inschrijvingsmail een kopie van je studentenkaart of van je toekenning van dit vervangingsinkomen mee.

 

 

Datum:
zondag, 29 november, 2015 tot zondag, 20 maart, 2016
Wanneer:
6 zondagen en 1 weekend zonder overnachting (vanaf 29/11/2015 tot 20/03/2016)
Locatie:
Kunstencentrum STUK
Straat:
Naamsestraat
Huisnummer:
96
Postcode:
3000
Gemeente:
Leuven
Land:
België
Prijs:
370 euro / 320 euro / 285 euro
Contactgegevens:

Inschrijven kan via inschrijven@danspunt.be. Inschrijven en betalen voor 16 november 2015. Code: V15/18

Discipline:

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×