Hoofdmenu

STUK

Naamsestraat 96, 3000 Leuven
T. +32 (0)16 320 300
ticket[at]stuk.be
www.stuk.be

Danspuntleden betalen de reductieprijs voor alle dansvoorstellingen. Met de promocode 'STUKdanst18-19' kan je als Danspuntlid online tickets bestellen tegen reductietarief (één ticket per voorstelling per gebruiker). Je kan deze promocode invullen in het daartoe voorziene invulvakje in de bestelmodule.

STUK is een bruisend kunstencentrum in hartje Leuven, gehuisvest in een bijzonder gebouw dat meerdere podia, een cinema, kunstenaarsateliers en een grand café omvat. In 2015 transformeerde STUK tot een Huis voor Dans, Beeld en Geluid. Wat de podiumkunsten betreft, ligt de focus nu resoluut op dans. Het dansprogramma biedt een staalkaart van de ontwikkelingen in de hedendaagse dans met gevestigde waarden zoals Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Platel, Wim Vandekeybus en Sidi Larbi Cherkaoui, maar biedt ook kansen voor experiment en jong talent. In samenwerking met fABULEUS lanceerde STUK ook een werking Jong Publiek waarin voorstellingen voor kinderen en jongeren aan bod komen.  Aan de hand van omkaderende activiteiten zoals inleidende workshops & masterclasses, een vak danstheorie i.s.m. KU Leuven, nagesprekken, dansbattles en ook projecten waarbij je zelf op het podium kan staan, bouwt STUK aan een actieve danscommunity voor jong en oud, liefhebber en professional. Houd zeker de website in de gaten voor het meest recente aanbod en deelnamemogelijkheden.

 

'PERFORMANCE WORKSHOP THE ETERNAL RETURN' - Public In Private / Clément Layes

Tijdens de workshop ga je aan de slag te met de ideeën die Clement Layes ertoe aanzetten om The Eternal Return te maken. Samen met hem en de andere participanten, ontwikkel je je eigen ‘loops’ – korte frases die telkens herhaald worden.

Wanneer   Ma 17 & di 18/09/18 van 17 - 21 uur (lees meer)

 

'The Eternal Return' - Public In Private / Clément Layes

In The Eternal Return heft choreograaf Clément Layes de tijd op: hij doorbreekt haar lineariteit en laat gelijktijdig een veelvoud aan acties verschijnen. Geïnspireerd door de Oscarwinnende kortfilm Tango (1981) van de Poolse regisseur Zbigniew Rybczynski, vertaalt Layes het samenspel van karakters naar een dansvoorstelling.

Wanneer   Do 27 & vr 28/09/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'Deep Etude' - Alma Söderberg

Deep Etude peilt naar de mogelijkheden van ritme en meer specifiek polyritmiek, waarbij verschillende ritmes gelijktijdig over elkaar schuiven. Het resultaat is zowel een dansstuk als een muziekstuk dat het oor en het oog van de toeschouwer bespeelt.

Wanneer   Do 4/10/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'MIKADO REMIX' - CAMPO /  Louis Vanhaverbeke

In MIKADO REMIX tast Louis Vanhaverbeke de grenzen van de normaliteit af. De drang om normaal te zijn heeft eerder te maken met ons verlangen naar sociale inclusie dan met wat er zich echt vanbinnen afspeelt.

Wanneer   Di 9 & wo 10/10/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'TO DA BONE' - (LA)HORDE

TO DA BONE zoomt in op de gabbercultuur en de hardstyle dansvormen, zoals jumpen en hakken, die vaak te zien zijn op het internet, maar zelden op een podium. Online werden elf autodidactische jumpers uit alle windstreken van Europa gerekruteerd. Ze brengen een live choreografie waar de geestdrift van afspat.

Wanneer  Wo 10/10/18 om 20 uur (lees meer)

 

'DANCING' - Koen De Preter

DANCING is een statement. De Preter verwelkomt het publiek, opent de deuren van de zaal, bedient zelf licht en geluid. Do-it-yourself. Bewust, maar ook omdat de omstandigheden hem ertoe dwingen. De ondertoon van DANCING vertelt over de kwetsbare positie waarin veel kunstenaars zich vandaag bevinden.

Wanneer  Di 16 & wo 17/10/18 om 20 uur (lees meer)

 

'PARADISE NOW (1968 - 2018)' - fABULEUS /  Michiel Vandevelde

Samen met dertien jongeren houdt choreograaf Michiel Vandevelde de erfenis van mei ’68 tegen het licht. Wat is er gebeurd met de waarden en de idealen van de sixties? Hoe kijken jongeren naar de geschiedenis en hoe zien ze hun toekomst? Uitgangspunt is de legendarische voorstelling Paradise Now (1968) van het New Yorkse gezelschap The Living Theatre.

Wanneer  Wo 17 & do 18/10/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'A Love Supreme' - Rosas /  Salva Sanchis & Anne Teresa De Keersmaeker

In A Love Supreme bouwen Coltrane en zijn muzikanten aan de hand van een eenvoudig basismotief een totale, volstrekte vrijheid van improvisatie op, waarbij ze onophoudelijk grenzen verleggen. Dat vertaalt zich letterlijk in de dans: voor deze voorstelling gaan de choreografen de uitdaging aan om improvisatie en compositie met elkaar te verweven tot één naadloos geheel.

Wanneer  Di 23, do 25 & vr  26/10/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'PASSING THE BECHDEL TEST' - fABULEUS & GRIP /  Jan Martens

Samen met dertien jongeren (v/x) maakt Jan Martens een stand van zaken op met betrekking tot genderdiversiteit en gendergelijkheid. De jongeren kruipen in elkaars huid en in die van vrouwelijke auteurs en persoonlijkheden: van Woolf over Winterson tot Sontag, Solnit en Solange.

Wanneer  Di 6, wo 7 & do 8/11/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'unannounced' - fieldworks

Een plotse, onaangekondigde gebeurtenis kan een heel ander licht werpen op wat voorafging. unannounced zoomt in op het moment waarop je focus verschuift, wanneer een verschijning plots van aanblik verandert. Zes performers nemen je mee op een mysterieuze reis achter de schermen met de blackbox als eindbestemming.

Wanneer  Za 17/11/18 om 18 & 21 uur - zo 18/11/18 om 16 & 19 uur (lees meer)

 

'FLAMER' - Femke & Lander Gyselinck

Behalve hun genen delen Lander (drummer) en Femke (danseres), broer en zus, een grote fascinatie en passie voor elkaars beroep. Aan de hand van een nummer van Jennifer Lopez – nog zo’n gemeenschappelijke fascinatie – construeren ze een dansvoorstelling met live muziek: hij danst (muzikaal), zij maakt muziek (dansant).

Wanneer  Wo 21& do 22/11/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'HOLD ON 2 YOUR KICKS' - Straatrijk

Via een open call selecteerde Straatrijk vijf choreografen op het snijvlak van urban dance en hedendaagse dans. Zij krijgen de kans om hun eigen creatie te ontwikkelen onder leiding van professionele choreografen uit het hedendaagse danscircuit. We stellen de geselecteerde vijf stukken aan je voor in een gevarieerde avond waarin baby freezes en monkey flips moeiteloos samen-smelten in een choreografisch geheel.

Wanneer  Vr 23/11/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'TrapTown' - Ultima Vez /  Wim Vandekeybus

TrapTown neemt je mee naar een parallel universum, ontdaan van gedefinieerde tijd en ruimte. Oerconflicten domineren, de noodzaak en (on)mogelijkheid van emancipatie dringt zich op. Teksten van Pieter De Buysser vormen het uitgangspunt van deze dans-mythologie. De voorstelling wordt opgeluisterd met een filmische soundtrack van Trixie Whitley en de Brusselse band Phoenician Drive, die het publiek vervoeren langs orakels, weemoed, loutering en euforie.

Wanneer  Di 27, woe 28 & do 29/11/18 om 20 uur (lees meer)

 

'Red Haired Men' - Alexander Vantournhout

In een dubbelzinnig Gesamtkunstwerk verweven vier performers korte tekstfragmenten van Charms met dans en circus, contortionisme, poppentheater, magie en buikspreken. Met behulp van protheses manipuleren ze hun lichamen tot bizarre en verbluffende nieuwe vormen. Zijn ze slechts gedoemd tot falen?

Wanneer  Woe 28 & do 29/11/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'Chroma_don’t be frightened of turning the page' - Alessandro Sciarroni

In Chroma nodigt de Italiaanse choreograaf het publiek uit om zich volledig over te geven aan de eigen verbeelding. Hij draait en tolt eindeloos – tot alle eenduidige betekenissen zich losweken van de beweging en het fysieke aspect op de voorgrond treedt. Omringd door het publiek weet Sciarroni met eenvoudige middelen een maximale emotionele zeggingskracht te evoceren. Hypnotiserend mooi.

Wanneer  Do 6/12/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'being' - GRIP / Bára Sigfúsdóttir

Iedereen heeft een lichaam. Met dat lichaam richten we ons tot de wereld. Het is het meest primaire dat we met anderen delen. being is een ontmoeting tussen twee lichamen, maar ook tussen het Westen en het Midden-Oosten. Het nodigt je uit om te kijken naar wat we delen in plaats van onze verschillen te beklemtonen.

Wanneer  Di 11 & wo 12/12/18 om 19 uur (lees meer)

 

'RULE OF THREE' - GRIP / Jan Martens

RULE OF THREE houdt het midden tussen een concert, een hardcore nachtclub en een collectie kortverhalen. Met lichamen, licht, muziek, kostuums en tekst als autonome krachten maakt Jan Martens opnieuw een haarscherpe analyse van de tijdsgeest.

Wanneer  Di 11, wo 12 & do 13/12/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'The Sea Within' - Voetvolk /  Lisbeth Gruwez

In deze magnetiserende voorstelling wil Gruwez de chaos niet langer beteugelen, maar gaat ze op zoek naar de orde in de chaos. Even vinnig en intens als voorheen, maar in plaats van op het individu zoomt Gruwez nu in op een groep van tien danseressen, die opgaan in een weids, ademend landschap.

Wanneer  Wo 19 & do 20/12/18 om 20.30 uur (lees meer)

 

'REQUIEM POUR L.' - les ballets C de la B /  Alain Platel & Fabrizio Cassol

In deze magnetiserende voorstelling wil Gruwez de chaos niet langer beteugelen, maar gaat ze op zoek naar de orde in de chaos. Even vinnig en intens als voorheen, maar in plaats van op het individu zoomt Gruwez nu in op een groep van tien danseressen, die opgaan in een weids, ademend landschap.

Wanneer  Wo 16/01/19 om 20 uur (lees meer)

 

'VOX' - dH+ / David Hernandez + Collaborators

In VOX geeft Hernandez voor het eerst een centrale rol aan de stem en nodigt hij de Brusselse geluidskunstenaar en producer Zoë McPherson uit om te experimenteren met live captaties van de stem en de ademhaling van de dansers.

Wanneer  Wo 16 & do 17/01/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'Nesten' - fABULEUS / Anna Bentivegna, Zoë Demoustier & Ayrton Fraenk

In Nesten wordt er gezocht naar dat gevoel van ‘thuis zijn’ met behulp van o.a. een schild, een tent, een kamp … Maar soms vinden ze het thuis-gevoel in zichzelf … of bij elkaar? Nesten is een visuele en fysieke voorstelling over veiligheid, geborgenheid en vriendschap in een kartonnen wereld.

Wanneer  Za 26/01/19 om 11 & 16 uur (lees meer)

 

'Flowers (we are)' - ECCE / Claire Croizé

Selecties uit de preludes van Das Wohltemperierte Klavier van Bach, transcripties van zijn koorzangen voor piano en nieuwe composities vormen het muzikale weefsel, ‘quatre mains’ uitgevoerd door Fargion en zijn dochter Francesca. Drie dansers vertalen die visie in beweging.

Wanneer  Wo 30 & do 31/01/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'lostmovements' - Jan Martens & Marc Vanrunxt

lostmovements gaat mogelijk over het zoeken naar verloren en vergeten bewegingen. Het zou een archivering kunnen zijn van toekomstige bewegingen, vergeten bewegingen, nieuwe intenties en ambities voor de (dans)toekomst. Of misschien wordt het een prelude op het verleden van de dans, van dansbewegingen, van motieven en van motivaties.

Wanneer  Di 5 & wo 6/02/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'Achterland' - Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker

De ongewone combinatie van György Ligeti’s en Eugène Ysaÿes muziek inspireerde De Keersmaeker en de dansers tot een originele dansschriftuur die een delicate balans vindt tussen energieke virtuositeit en vertraging. Voor Achterland schreef de choreografe voor het eerst specifiek dansmateriaal voor mannen; ze voegde drie mannelijke dansers toe aan haar tot op dat moment overwegend vrouwelijk gezelschap.

Wanneer  Do 7 & vr 8/02/19 om 20 uur (lees meer)

 

'Apollon Musagète' - Florentina Holzinger

Zes vrouwen gooien al hun fysieke virtuositeit in de strijd om Apollo minzaam van zijn troon te stoten en de neoliberale lichaamscultus te tackelen. Florentina Holzinger combineert de freakshow van het fin de siècle met de live art van de jaren 60 en zet daarmee de grenzen tussen kunst en entertainment op losse schroeven.

Wanneer  Wo 13 & vr 14/02/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'to come (extended)' - Mette Ingvartsen

In een sensuele choreografie zien we vijftien performers, gehuld in strakke, blauwe bodysuits waarin hun lichamen worden gereduceerd tot abstracte vormen, ritmisch pulseren. Zo ontleden ze onder meer de dynamiek van een orgasme door extreem te vertragen en dan het ritme weer op te drijven, als was het een muziekscore. to come (extended) neemt de noties ‘individuele seksuele vrijheid’ en ‘pornificatie van genot’ kritisch onder de loep.

Wanneer  Do 7 & vr 8/03/19 om 20 uur (lees meer)

 

'SNAP XL' - fABULEUS & 7 Limburgse cultuurcentra / Talitha De Decker

SNAP XL is in alles de overtreffende trap van SNAP, De Deckers afstudeerproject uit 2014. De twee jonge dansers uit het origineel zijn er nu veertien geworden. Solo’s monden deze keer uit in groepsdansen. Beweging, decor en muziek worden uit elkaar gehaald en aaneengezet tot een nieuwe, spetterende voorstelling. SNAP XL is 90s-disco voor meerwaardezoekers.

Wanneer  Do 14, vr 15 & za 16/03/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'THE JAGUAR AND THE SNAKE' - Nadaproductions / Amanda Piña

Amanda Piña, Linda Samaraweerová en Yoan Sorin kruipen in de huid van de jaguar en de slang, in de Amerindiaanse iconografie vaak voorgesteld als hybriden, tussen mens en dier in. Gehuld in kleurrijke kostuums brengen ze aanstekelijke, rituele dansen die de harmonie tussen dierlijke, menselijke en plantaardige elementen laten zien.

Wanneer  Do 21& vr 22/03/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'UNFORETOLD' - Campo / Sarah Vanhee

In een wereld die drijft op statements, statistieken en stemmingen creëert Sarah Vanhee samen met zeven kinderen tussen acht en elf jaar een plek voor verbeelding. Stille wezens zijn ze, gevoelig voor het onvoorspelde. Ze kunnen erg goed vragen stellen en evoceren hierdoor andere werkelijkheden. Ze ontvangen antwoorden in onbekende talen. Ze kunnen zich verstoppen in volle zicht. De wezens bevinden zich in duisternis, op een glinsterende, fonkelende plek waar ze verborgen en geborgen zijn.

Wanneer  Za 30/03/19 om 20.30 uur & zo 31/03/19 om 15 uur (lees meer)

 

'From Molenbeek with Love' - Yassin Mrabtifi

Met een eigenzinnige mélange van hiphop, voguing, hedendaagse dans en stand-upcomedy knoopt hij een gesprek aan over maatschappij, identiteit, kunst en zijn thuisgemeente Molenbeek. Al dansend probeert Mrabtifi zijn bijeen gepuzzelde identiteit te deconstrueren en opnieuw op te bouwen.

Wanneer  Di 2 & wo 3/04/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'Rasp Your Soul' - Kat Válastur

Met Rasp Your Soul zet de Griekse choreografe Kat Válastur mythologie in als hulpmiddel om hedendaagse vragen te beantwoorden. Ze gaat daarvoor een samenwerking aan met de performer Enrico Ticconi en de beeldend kunstenaar Leon Eixenberger.

Wanneer  Di 23/04/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'Blab' - Sonja Jokiniemi

De Finse danseres en choreografe Sonja Jokiniemi laat je onderdompelen in de wereld die voorafgaat aan taal. Betekenis is er nog niet en onze (seksuele) driften kunnen zich vrij en onbeperkt laten gelden. Net zoals de surrealisten zich lieten inspireren door de grillige wereld van het onbewuste, zuigt Blab je mee in die eigenzinnige wereld, met zijn associatieve logica, los van elke norm.

Wanneer  Do 25/04/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'Lamakh' - Michiel Vandevelde

In een poging om de onuitsprekelijkheid van de wereld te capteren, werkte Valery Pavlovich Lamakh 30 jaar lang aan een kosmologische mythologie die fundamentele kennis over het licht bundelt in schematische, abstracte tekeningen. Dat intrigerend beeldmateriaal vormt de basis voor een bevreemdende choreografie die je een glimp van een mogelijke toekomst biedt – of die toekomst er utopisch of dystopsich uitziet, hangt maar af van hoe je ernaar kijkt …

Wanneer  Do 2/05/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'REPETITION' - Karel Burssens

REPETITION is een dansperformance die wordt aangestuurd door een roterende lichtsculptuur. Niet alleen ritme, ruimte en licht maar ook de bewegingen van de Palestijns-Amerikaanse danser Tarek Halaby worden door de sculptuur bepaald. Hoe kan een lichaam bewegen als het wordt ‘gechoreografeerd’ door een perfect werkende machine? Tegelijk ontstaat net in die beperking van de vrijheid de mogelijkheid tot iets nieuws, iets creatiefs, iets menselijks.

Wanneer  Di 7/05/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'Dark Field Analysis' - Jefta van Dinther

Dark Field Analysis plaatst de intensiteit van het leven centraal. In deze mysterieuze performance wordt het organische met het synthetische, het menselijke met het dierlijke en het materiële met het etherische verweven. Er ontspint zich een meanderende conversatie tussen twee naakte mannen op een tapijt, met het onderwerp bloed als rode draad.

Wanneer  Wo 15 & do 16/05/19 om 20.30 uur (lees meer)

 

'INVITED' - Seppe Baeyens

In INVITED mag iedereen het podium op. Met dans als gedeelde taal wil choreograaf Seppe Baeyens op een uur tijd een gemeenschap stichten van cast en publiek. Geruggensteund door drie muzikanten laat Baeyens zijn diverse groep, waarin alle generaties vertegenwoordigd zijn, aanzwellen tot een niet te stuiten wervelwind.

Wanneer  Di 21/05/19 om 20.30 uur & & wo 22/05/19 om 19 uur (lees meer)

Danspunt vzw • Abrahamstraat 13, 9000 Gent • T. 09 269 45 30 • info@danspunt.be  (!NIEUW REKENINGNUMMER! IBAN: BE54 8939 4406 5497 • BIC: VDSPBE91)

new
website
in 2018

dans
danser
danst

Danspunt is de sparringpartner van al wie gebeten is door dans. De sidekick van dansers, makers en docenten. De linker- en rechterhand van scholen, gezelschappen en dansfans pur sang. Voorbij alle stijlen ondersteunen wij aanstormend talent, creëren wij kansen en zetten wij dans op de kaart – in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. Zoek je een podium, vorming, advies? Wil je dans kennen, kijken, voelen? Danspunt maakt de vloer vrij voor inspirerende ontmoetingen en artistieke expressie. Kom langs en dans danser danst.

×